Hrvatski radio

Radio Zadar

U Sv. Donatu "Riječi iznad svega"

30.09.2017.

11:33

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod pokroviteljstvom Zadarske županije, TZ grada Zadra, Sveučilišta u Zadru, i udruge književnih stvaralaca "Riječi iznad svega" danas , u 16 sati, u sv. DONATU započinje manifestacija Millenium stih-poetski maraton RIJEČI IZNAD SVEGA Zadar 2017.

Ova manifestacija ima nekoliko ciljeva:

a) Promicanje čitanja i pisanja, posebice poetske riječi, kod različitih dobnih skupina, od osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata do odraslih ljudi. Od studenoga 2015. do ožujka 2016. godine troje mladih znanstvenika s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Krešimir Krolo, dr. sc. Sven Marcelić i dr. sc. Željka Tonković, proveli su istraživanje među zadarskim srednjoškolcima. Rezultat istraživanja pokazuje da 63% učenika srednjih škola u zadnjih godinu dana nije bilo u kazalištu. Posjećenost drugim kulturnim manifestacijama još je daleko niža što su umnogome doista porazni rezultati. Ovom manifestacijom nastojimo popularizirati kulturu pisane riječi i književnosti kao umjetnosti riječi koja je to i po samoj svojoj definiciji.

b) Pored obrazovne funkcije, ova manifestacija obogaćuje i kulturni aspekt događanja u turističkoj ponudi u vrijeme postsezone kad u našem gradu još uvijek relativno velik broj turista, često u zrelijoj životnoj dobi. Tada se smanjuju ljetne gužve, ali i raznolikost turističke ponude, a ta grupacija turista često je u potrazi za kulturnim sadržajima. Osim poezije na hrvatskom jeziku, govorit će se i poezija na stranim jezicima, poezija u prijevodu kao i izvođenje uglazbljenih kantautorskih djela.

Manifestacija će nastaviti život, svake godine u terminu zadnje subote u u rujnu.

   PROGRAM:

15:30 - okupljanje svih sudionika ispred sv. Donata i fotografiranje

16:00 - Na njima RIJEČ ostaje - sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola Zadarske županije
Glazbeni gosti: Matea Roknić-harfa, zbor OŠ Stanovi, Mia Buljat-violina, Marin Modrić, bend Pomorske škole "Skini mi se s kursa"

19:00 - Poezija u prijevodu - sudjeluju studenti i profesori Sveučilišta u Zadru te akademik Tonko Maroević
Glazbeni gost: Matea Roknić-harfa

21:00 -Millenium stih - poetski maraton -sudjeluju:
- pjesnici udruge „R.I.S.“
- pjesnici gosti
- kantautori
Glazbeni gosti: Lada Šokota, Matea Roknić - harfa, Ana i Dario (Fado),
KUD „Sv. Šime“ Rtina, Sanella Bačić i Marko Nakić Njake,
Tea Vidaić, Marin Modrić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.