Hrvatski radio

Radio Zadar

U sv. Krševanu večeras koncert Papandopulo kvarteta

18.07.2022.

06:54

Autor: Radio Zadar

Papandopulo kvartet

Papandopulo kvartet

Foto: - / -

U crkvi sv. Krševana večeras koncert Papandopulo kvarteta. Na programu su skladbe hrvatskih skladatelja, među kojima se ističe Polka Slava zadarskoga skladatelja 19. stoljeća Nikole Strmića u obradi za kvartet saksofona. Početak je u 21 sat. 

Kao jedan od najtraženijih domaćih komornih sastava današnjice, Papandopulo kvartet ispunjava sve zadaće koje pred njega stavlja suvremena glazbena scena: praizvodi djela domaćih skladatelja (najmlađi na programu zadarskoga koncerta tek je zašao u tridesete godine života), skida prašinu sa starih partitura i izvodi ih u novom aranžmanu i - naravno - širi glas o domaćoj glazbenoj baštini u zemlji i inozemstvu.


Šest skladateljskih imena s programa zadarskoga koncerta može se grupirati na dva načina: jedna skladateljica (Mirela Ivičević) nasuprot petorice skladatelja i generacijski - osim Nikole Strmića iz pretprošloga stoljeća, ostalih pet skladatelja zrcali drugu polovicu prošloga stoljeća (Tomislav Uhlik je rođen pedesetih, Davor Bobić šezdesetih, Petar Obradović sedamdesetih, Mirela Ivičević osamdesetih, a a Tihomir Ranogajec devedesetih godina 20. stoljeća).


Najvažniji i s punim pravom najeksponiraniji domaći komorni sastav, Papandopulo kvartet, čine četvorica hrvatskih saksofonista: Nikola Fabijanić, sopran-saksofon, Gordan Tudor, alt-saksofon, Goran Jurković, tenor-saksofon i Tomislav Žužak, bariton-saksofon. Njihovi koncerti redovito su praćeni burnim odobravanjem publike i pohvalama kritike. Osobitu važnost Kvartet pridaje promicanju suvremene glazbe hrvatskih i inozemnih autora. Članovi surađuju s mnogim istaknutim glazbenicima, ansamblima i orkestrima.

Papandopulo kvartet

Papandopulo kvartet

Foto: - / -

Godine 2013. objavili su prvi album Papandopulo u izdanju Croatia Recordsa, koji je od pet nominacija za nacionalnu diskografsku nagradu osvojio Porin za najbolju skladbu. Unatrag nekoliko godina taj je album najprodavaniji album klasične glazbe u Hrvatskoj. Kvartet je održao više od dvjesto koncerata na svim poznatijim festivalima i glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj te je redoviti gost na pozornicama i festivalima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Rumunjskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Srbiji.


Godine 2015. Kvartet je objavio svoj drugi nosač zvuka Per quattro, a 2017. i treći album Scherzo, oba u izdanju Croatia Recordsa, kojima je opravdao očekivanja. Godina 2019. bila je jedna od najuspješnijih godina za Papandopulo kvartet. Osim brojnih koncerata, u lipnju iste godine osvojili su Diplomu Milka Trnina, a nedugo nakon toga i prvu nagradu - Grand Prix na cijenjenom međunarodnom natjecanju 3rd International Berliner Music Competition u konkurenciji od čak 40 komornih sastava te su kao pobjednici u svojoj kategoriji nastupili u dvorani Berlinske filharmonije.


Osim prve nagrade, Grand Prixa u kategoriji profesionalnih komornih sastava, osvojili su i nagradu njujorške koncertne agencije Manhattan Concert Artist Award. Godine 2021. osvajaju Nagradu Danijel Marušić za najbolji koncert na Osorskim glazbenim večerima, zlatnu medalju u kategoriji komorne glazbe na Vienna International Music Competition te posebnu nagradu koja se sastoji od objavljivanja best of albuma za diskografsku kuću Orpheus Classical Music. Uskoro objavljuju svoj četvrti nosač zvuka pod nazivom Scene, koji se, kao i njihov prvi nosač zvuka, sastoji isključivo od skladbi hrvatskih skladatelja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.