Hrvatski radio

Radio Zadar

U tablicama plus, u novčaniku minus !?

10.09.2013.

14:55

Autor: žmr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo turizma je, kako se čuje, zadovoljno sezonom. Ističu se pozitivni rezultati na emitivnim tržištima - uz ona tradicionalna - njemačko, austrijsko, slovensko i češko, odlični rezultati ostvareni su i na skandinavskom tržištu, a sve je veći broj gostiju iz Rusije i azijskih zemalja. Međutim, iako se godinama nastoji okrenuti domaćim gostima, manje ih je. Tako je u Zadarskoj županiji od početka godine domaćih turista bilo 2 posto manje nego lani. Donosimo komentare zadarskih ugostitelja i trgovaca.

Sudeći prema turističkim rezultatima, domaći gosti ljetovali su u kolovozu, ali kraće nego su vjerojatno željeli ili su si mogli priuštiti prošlih godina. Statistiku Turističke zajednice Zadarske županije potvrdili su nam i zadarski trgovci i ugostitelji. 

Voditelj u jednom poznatom zadarskom klubu je komentirao:

"Prevladavali su strani gosti. Mislim da je osjetna razlika u odnosu na lani, u broju domaćih gostiju."

Manje je gostiju bilo ovoga ljeta - kazao nam je jedan trgovac - u sedmom mjesecu promet je bio jako loš.
Više gledaju manje troše - rečenica je koju smo najčešće čuli od trgovaca:

"Kupuju uglavnom jeftinije stvari. Razglednice, suvenire…. Ova skuplja roba lošije prolazi."

Još jednu turističku sezonu završit ćemo pitanjem, koliko je ponuda u našim turističkim mjestima bezlična i već viđena, na svakom koraku Jadrana pa i Mediterana. Oni koji naprave čak i mali odmak, ne žale se ipak ostvarenim prometom….

"Imali smo ove sezone promet za 10 - 15 posto bolji nego lani."

Još jedno pitanje postavljamo već nekoliko godina za redom, potkraj svake sezone kada nam se plasiraju plusevi u turizmu. Je li broj gostiju ipak na razini lanjskih, a statistika poboljšana zbog toga što su stari ilegalci ušli u legalni turistički sustav.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.