Hrvatski radio

Radio Zadar

U tijeku pripreme za 20. Dane masline

30.01.2018.

13:15

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ilustracija - foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

U tijeku su pripreme za jubilarne, 20. Dane masline. Od slovenske Izole preko Kvarnera i Dalmacije do Crne Gore - tako nekako izgleda put koji će i ove godine prijeći članovi Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije uzorkujući ulja neposredno kod proizvođača.

Po tome je ova zadarska maslinarska manifestacija jedinstvena - podsjeća Filip Erceg koji zajedno s Matkom Bačinićem već godinama obilazi kuće i podrume maslinara.

       Ambalažu imamo svoju, koja je čista, novi čepovi, sve higijensko, nosimo u frižiderima… Međutim, netko ima već spakirana ulja u svojoj ambalaži i onda mi odaberemo boce kod njega. Oni kažu koje ćemo uzeti vrste, većinom ljudi imaju dvije-tri berbe ili četiri i onda mi odaberemo iz te police dvije boce od pola litre i ispisujemo tu prijavnicu u kojoj pišu sve osobine: gdje se nalazi maslinik, koliko imaju ulja i tako…

 

Udruga u svojoj evidenciji ima 300 do 400 maslinara i njih će kontaktirati, a ostali maslinari koji žele sudjelovati mogu se javiti na sljedeće brojeve i adrese:

Filip Erceg 099/ 510 91 54, Matko Bačinić 095/ 908 37 31, Zavod za javno zdravstvo Zadar: 023/301 - 355, 023/300 - 856, e-mail: info@danimasline.com, bpucar@zjz-zadar.hr

Na Danima masline lani je ocijenjeno 210 uzoraka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.