Hrvatski radio

Radio Zadar

U trećoj akciji DDK Preko prikupili 26 doza krvi

25.11.2016.

12:08

Autor: HRT Centar Zadar/Općina Preko

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U trećoj, posljednjoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi, DDK Preko prikupilo je 26 doza, a ukupno se akciji odazvalo 32 članova. Iduća akcija dobrovoljnog darivanja krvi bit će organizirana 2017.

Nažalost, šestero aktivista nije moglo dati krv zbog trenutačno malo lošijeg zdravstvenog stanja koje je vjerojatno posljedica umora, pojasnila je dr. Ivna Lucin s Odjela za transfuziju Opće bolnice Zadar. Za aktiv u Preku ima samo riječi hvale, baš kao i tajnik Crvenoga križa Zadar Branko Kolanović, koji napominje da je riječ o jednom od najbolje organiziranih aktiva u Zadarskoj županiji.

Uvijek ističem dva otočna aktiva – DDK Kali i DDK Preko, ne samo po prikupljenim dozama krvi, nego i po unutarnjoj organizaciji. A što je najvažnije, priješki se aktiv posljednjih godina pomladio, došla je nova generacija davatelja, djeca zamjenjuju roditelje, darivatelji dovode i svoje prijatelje, sve u svemu jako pozitivna priča, kaže Kolanović.

Posljednja akcija u DDK Preko bila je prilika i da se članovi, zadarski Crveni križ i Općina Preko zahvale gospođi Anki Kuštera, koja je prije mjesec dana dobila plaketu i zahvalu za 55 darivanja krvi. Kako nije mogla prisustvovati službenoj dodjeli u Zadarskoj županiji, mala svečanost priređena je u Preku. Uime Crvenog križa Zadar, gospođi Kuštera plaketu je uručio Branko Kolanović, Općina Preko također se zahvalila prigodnim darom, kao i njezin aktiv.

Darivanje krvi na neki je način tradicija u mojoj obitelji. I moja dva brata daruju krv, u Ninu gdje žive, odakle sam i ja rodom, a za mene je to najljepše što čovjek može učiniti za drugoga čovjeka. I to nepoznatoga! Dakle, čin dobrote koji nije unaprijed ni planiran ni dogovoren. I meni je u jednom trenutku trebala krv i bila sam zahvalna nepoznatom darivatelju, rekla je gospođa Kuštera, vidno uzbuđena i iznenađena jer nije znala što joj spremaju prijatelji i kolege.

Cijeli život radila je u škveru u Maloj Lamjani, danas je u mirovini, uživa u obitelji, četvero djece, prijateljima i pomaže u crkvi. Krv će, kaže, davati dok god joj zdravlje bude dopuštalo, a za mlade ima samo jednu poruku: dajte krv i pomažite drugima u nevolji!!!

Osim gospođe Kuštera, još troje otočana ove je godine primilo posebna priznanja za jubilarna darivanja – Milena Novoselić iz aktiva PB Ugljan za 55 darivanja, Loris Svorcina također iz ugljanskog aktiva za 50 darivanja te Damir Franov iz aktiva DDK Kali za 50 darivanja dragocjene tekućine.

Ove godine prikupili smo 84 doze i to nas čini iznimno sretnima, poručuju predsjednica aktiva DDK Preko Jelena Đuriš i njezina zamjenica Svemirka Brižić, koje s ostalim članicama za svako darivanje ispeku kolače i pripreme osvježavajuće napitke. Podsjećaju da krv mogu darovati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti, muškarci svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca. Sljedeća akcija u Preku bit će u ožujku sljedeće godine.

Krv su dali: Jakov Sorić – 91, Robert Šoša – 13, Daniela Šoša – 14, Tomislav Kraljev – 3, Lovre Kraljev – 1, Denis Marfat – 31, Dubravka Crnčić – 1, Najda Kačan – 61, Karmen Tomić – 18, Tomislav Peremin – 2, Zlatko Sorić – 11, Ivo Šoša – 34, Miljenko Jurin – 8, Zlatko Klarin – 16, Pave Sorić – 38, Renato Kereš – 29, Luka Ivanov – 35, Silvana Vidović – 8, Grozdana Gregov – 51, Anka Kuštera – 56, Katica Košta – 23, Adam Miloš – 8, Anita Miloš – 7, Ante Šoša – 4, Kristina Masar – 1, Daniel Popović – 11. Pristupili akciji, ali nisu mogli dati krv: Katarina Šoša, Jure Brižić, Seka Gregov, Kristijan Smud, Bernarda Klarin, Jure Mazić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.