Hrvatski radio

Radio Zadar

U Tuđmanovoj pet puta više zelenila. Na Puntamici radovi i tijekom ljeta?

05.05.2022.

13:06

Autor: Filip Matijević

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu na raskrižju ulica A. G. Matoša i Vladana Desnice, otežano je odvijanje cestovnog prometa

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu na raskrižju ulica A. G. Matoša i Vladana Desnice, otežano je odvijanje cestovnog prometa

Foto: Dino Stanin / PIxsell

Postoji velika mogućnost da će se u srcu turističke sezone zbog projekta odvodnje kopati na ulicama zapadnog dijela Zadra. Ovim rješenjem nisu sretni ni u gradskoj upravi, ali nemaju izbora. Mnogo su zadovoljniji stanjem na drugim gradilištima. 

Tijekom čitavoga svibnja bit će zatvoreno raskrižje između Ulice bana Josipa Jelačića i Ulice dr. Franje Tuđmana. Ovo najfrekventnije gradsko raskrižje otvorit će se do početka lipnja:

A do sredine šetoga mjeseca bi trebao biti gotov projekt Tuđmanove ulice u cijelosti i moći ćemo onda ljeti u potpunosti komunicirati Tuđmanovom.

Darko Kasap, gradski pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo

Česte su kritike u javnosti zbog manjka zelenila na ovoj prometnici, posebno kod trgovačkog centra na Relji. Do kraja projekta će se to potpuno izmijeniti, nastavlja Kasap:


- Dobit ćemo pet puta više zelenila nego je to bilo dosad uz Tuđmanovu ulicu, dobit ćemo prioritetne trake za promet javnoga prijevoza, bicikliste... Projekt u cijelosti mora biti gotov do sredine šestoga mjeseca.


Stanje je puno problematičnije kada je u pitanju projekt izgradnje sustava odvodnje na Puntamici i Diklu. Izvođač radova je u predstečajnoj nagodbi, ali obećanje je da će glavne ulice dovršiti tijekom lipnja. Prije svega se to odnosi na Ulicu Antuna Gustava Matoša: 


- Prihvaćamo sve nezadovoljstvo građane jer smo i mi nezadovoljni ovom dinamikom, ali se nalazimo u bezizlaznoj situaciji jer je to velika investicija veća od 200 milijuna kuna.


Zbog vremenskog tjesnaca, ali i specifične situacije u kojoj se nalazi glavni izvođač radova, radit će se i preko ljeta:

Odvodnja je u neprekidnoj komunikaciji s mjesnim odborima i pokušavaju se dogovarati lokacije i ulice u kojima će se eventualno kroz ljeto raditi.

Darko Kasap, gradski pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo

Na Novom Bokanjcu se, kolokvijalno rečeno, sve praši, nastavlja pročelnik Kasap:


- Tvrtka Strabag radi puno više nego je to dinamikom predviđeno i to je dobro. Ali naravno, imamo i tamo puno pritužbi građana. Ipak, u iduće dvije godine, kada se završi ovaj projekt, najveći dio grada ćemo premrežiti temeljnom infrastrukturom.


Nakon završetka temeljnih radova, ostaju kozmetički zahvati koje će trebati odrađivati. A dotad, kroz sljedećih godinu i pol do dvije, očito je, naoružajte se dodatnim dozama strpljenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.