Hrvatski radio

Radio Zadar

U utorak kreću veliki zahvati na Bokanjcu - izgradnja dijela odvodnje

14.01.2021.

13:07

Autor: rzd

U utorak kreću veliki zahvati na Bokanjcu - izgradnja dijela odvodnje

U utorak kreću veliki zahvati na Bokanjcu - izgradnja dijela odvodnje

Foto: - / -

Sljedeći tjedan u utorak započinju radovi na sustavu odvodnje i rekonstrukciji vodoopskrbe na Bokanjcu. Izvođač je Strabag, a za više od 200 milijuna kuna izgradit će se preko 19 kilometara gravitacijskog cjevodova, te nešto manje od 2 kilometra tlačnih cjevovoda.

Uz to i 2 crpne postaje te pripremiti 1,400 spojeva na kućne priključke. Rekontruirat će se vodovodna mreža u duljini od 3 kilometra te 389 priključaka. Bit će uređeni nogostupi i prometnice na tom dijelu grada, a očekuje se da će broj crnih jama u Bokanjcu biti za 19 posto manji. 

Dana 19. siječnja 2021. godine uvodi se u posao Izvođač Strabag za radove za koje je u prosincu potpisan Ugovor „Radovi na izgradnji sustava javne odvodnje sanitarnih otpadnih voda, sustava odvodnje oborinskih voda i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe na području četvrti Bokanjac“. Radovi predstavljaju jednu od ukupno tri gradbene cjeline u sklopu kapitalnog infrastrukturnog projekta financiranog sredstvima EU „Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane“.

Projektom će biti obuhvaćena gradnja 19.332 m gravitacijskog cjevovoda, 1.810 m tlačnih cjevovoda, 2 crpne postaje i 1.400 priprema za kućne priključke. Planiranim brojem priključaka u Bokanjcu, očekuje se smanjenje odvoza septičkih jama za 19%.

Također će se rekonstruirati sustav vodoopskrbe u duljini od 2.934 m i realizirati 289 priključaka na vodoopskrbu. Paralelno s ovim radovima, Grad Zadar će uložiti u sustav oborinske odvodnje i nogostupne površine u četvrti Bokanjac.

Vrijednost radova po ugovoru „Radovi na izgradnji sustava javne odvodnje sanitarnih otpadnih voda, sustava odvodnje oborinskih voda i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe na području četvrti Bokanjac“ iznosi 201.899.505,77 HRK bez PDV-a. Ukupna vrijednost Projekta je 567.052.215,00 HRK od čega će 313.659.754,75 HRK biti financirano putem bespovratnih sredstava EU.

Radovi će uzrokovati privremene regulacije prometa (o čemu će se pravodobno izvještavati tijekom pojedinih faza) te se građani mole za razumijevanje i suradnju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.