Hrvatski radio

Radio Zadar

U Viru zadovoljni odvijanjem radova na projektu stoljeća

25.07.2020.

08:22

Autor: Kažimir Škrbić/HRT Radio Zadar

Foto: Kažimir Škrbić

Foto: Kažimir Škrbić

Foto: - / -

Sa završetkom radova u Prezidi IV koji su se protegli duboko u drugu polovicu srpnja, radovi na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži otoka Vira bit će privremeno završeni i obustavljeni do početka jeseni.

Općinsko poduzeće Vodovod Vir – kao investitor ovog milenijskog virskog projekta – dotad će intenzivirati administrativni dio poslova kako bi do listopada na adresu ove vodovodne tvrtke došle preostale četiri građevinske dozvole (dosad dobiveno 11 dozvola od ukupno 15) s kojima će se papirnato kompletirati cjelokupni projekt. Drugim riječima, za tri mjeseca može se očekivati kako će virski projekt vode i odvodnje, osim onog dijela koji je već realiziran ili je u procesu izgradnje, biti upućen prvo prema Hrvatskim vodama, a potom i prema EU fondovima.

 

Dosad izvedeno 2.809 priključaka na vodovod i kanalizaciju otoka Vira s 1.467 priključenih objekata u naseljima Centar, Radovanjica, Miljkovica, Luka te u dijelu naselja Prezida.

 

 

- Zadovoljni smo dosadašnjim ritmom izvođenja projekta. Polako u Prezidi i Miljkovici završavamo radove u ulicama za ovaj dio godine, pa nastavljamo na jesen s izvođenjem daljnjih radova na III. fazi projekta - kaže direktor poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić. To znači kako su u posljednjem ljetnom zahvatu postavljeni vodomjeri u Miljkovici XX i XXII, a isti posao još će se odraditi u Miljkovici XXVIII, dok će se u Prezidi IV odraditi priključci te urediti ulica nakon radova. Sveukupno je riječ o 1.467 dosad priključenih objekata ili 2.809 izvedenih priključaka na vodovod i kanalizaciju u naseljima Centar, Radovanjica, Miljkovica, Luka te dijelu naselja Prezida. Po fazama gradnje, to izgleda ovako: u prvoj fazi izvedeno je 1.305 priključaka vode i odvodnje na 662 objekta, u drugoj fazi 1.189 priključaka na 625 kuća te u trećoj fazi 315 priključaka na 180 objekata. I to je do jeseni – to, a dotad će tijekom srpnja i kolovoza poduzeće Vodovod Vir prodavati vodu, kao i inače u periodu ljetne špice, te održavati sustav koji je sada već primio obrise golemog projekta. Ovaj period uključuje i pripremu za nastavak radova u III. fazi, odnosno jesensko izvođenje priključaka u Prezidi VI i otvaranje radova u novim ulicama u Miljkovici. Naravno, i završetak pripreme dokumenata i kompletiranje projekta za EU fondove.

- Očekujemo dobivanje svih preostalih građevinskih dozvola do listopada, nakon čega smo zapravo odradili projekt te ga pripremili za sljedeći korak, a to je dobivanje financijskih sredstava. No nije riječ o poslu koji će biti okončan preko noći, trebat će vremena i strpljenja - zaključuje direktor Bašić.   

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.