Hrvatski radio

Radio Zadar

U vrhu po inovacijama, loši u realizaciji

26.11.2013.

13:17

Autor: nbarać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska je u svjetskom vrhu po inovacijama, no realizacija, od same inovacije preko patenta i proizvodnje do svakodnevne primjene ide nam nešto teže. Iznad nas u Europskim razmjerima samo je velika Švedska. No, kao i obično kada je riječ o realizaciji, tu smo loši. Prema važećem Zakonu o radu, vlasnici svih inovacija odnosno patenata su poslodavci, pa onda radnici tu ne vide svoj interes - ističe član Izvršnog odbora Udruge inovatora Hrvatske mr. Petar Čovo.

"Mi možemo vidjeti i učiti od boljih. Sad, samo je pitanje zašto većina tvrtki u Hrvatskoj nema pravilnike o nagrađivanju inovatora ili pomaganju inovatorima za dovesti do kraja...jer jedno je ideja, a drugo je kasnije sve to provesti u djelo. I ne može se ni jedna inovacija dovesti do samoga kraja bez svih struka" - rekao je mr. P. Čovo.…i to od pravnika, do poduzetnika i gospodarstvenika...

"Čudno izgleda, ali ne možete i bez humanističkih i društvenih i tehničkih struka i znanja, inovaciju ne možete dovesti do kraja. MI bi trebali razgovarati o sustavu koji će poticati inovacije od vrtića, preko osnovnih i srednih škola do fakulteta" - dodaje mr. Čovo.

Kao dobar primjer odgovornog poslodavca ističe se veliki Ericcson Nikola Tesla, tvrtka koja ima svoj posebni pravilnik kojim stimuliraju radnike da stvaraju inovacije. Pa se godišnje prijavi i do 200 patenata.

"Ovu državu iz krize može samo izvući konkurentni, inovativni proizvod, da bi se otvorila radna mjesta, a kad se otvore radna mjesta, onda se može puniti proračun i onda svi imaju zadovoljstvo dijeliti. A danas svi samo pokušavaju dijeliti i čekaju da se sve samo od sebe pokrene" - ističe mr.Čovo.

 

Upravo zbog toga, Udruga inovatora Hrvatske zagovara posebni Zakon o inovacijama. Zašto ga nemamo i zašto ne potičemo kreativne ideje pitanja su na koja ovo društvo mora pronaći odgovore.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.