Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadarskoj županiji 2 000 radnika ne prima plaću

29.06.2015.

12:15

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadarskoj županiji oko 2 000 radnika ne prima plaće. Promjena zakona kojom će isplatu 3 minimalne plaće na sebe preuzeti država i za tvrtke koje nisu u stečaju za takve radnike značit će mnogo. Zajedno sa novim stečajnim zakonom koji također stupa na snagu prvog rujna sve smo bliži uvođenju reda i poštivanju prava na plaću i rad koje jamči Ustav Republike Hrvatske.

Bitan je to iskorak naprijed u osiguranju prava na rad i prava na plaću što su temeljna prava koje jamči Ustav RH, smatra pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija.

Do sada je država isplaćivala minimalne plaće radnicima tvrtki u stečaju. Od prvog rujna ove godine država će jamčiti isplatu plaća i radnicima blokiranih tvrtki. Država će radnicima isplatiti 3 minimalne plaće u visini 3 029 kuna bruto. Postupak je sljedeći objašnjava Uranija:

Tvrtka koja je u poteškoćama  koja ne isplati plaću, na teren izlazi inspektorat rada koji će narediti poslodavcu da isplati plaću svim radnicima. Ako poslodavac to ne učini ni nakon mjesec dana tvrtka se blokira. Iduća tri mjeseca država, odnosno Agencija za zaštitu radničkih potraživanja isplaćuje 3 minimalca. Ako tvrtka ne nađe rješenje za svoju blokadu, i ako blokada potraje preko 120 dana onda prema novom stečajnom zakonu ide prijedlog otvaranja stečaja.

Dok država u roku ta tri mjeseca isplaćuje plaću radnicima tvrtkama se daje šansa da izađu iz poteškoća i nastave proizvodnju, dodaje  Uranija.

U Zadarskoj županiji 2 000 radnika neredovito prima plaću:

Neredovito, sa zakašnjenjem od mjesec, dva, tri, četiri ili pet, takvih radnika ima oko 2000. Što radnika koji su u tvrtkama u predstečajnom postupku, blokadi, djelomičnoj ili potpunoj, ili tvrtke koje imaju određenih financijskih problema. Dakle 2 000 ljudi u Zadarskoj županiji će s ovim zakonom koji se primjenjuje od prvi rujna dobiti jednu značajnu pomoć, odnosno radnici će dobiti pomoć od države u iznosu od tri plaće.

Korak je naprijed ne samo za radnička prava već i za poduzetnike kojim se na ovakav način pomaže da prebrode poteškoće – smatra pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.