Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadarskoj županiji 6 škola ima preduvjete za program cjelodnevne nastave

29.03.2023.

10:35

Autor: Božidar Kolega

ilustracija

ilustracija

Foto: Kehinde Olufemi Akinbo / Shutterstock

U Zadarskoj 6 osnovnih škola provodi nastavu u jednoj smjeni te će se moći prijaviti za eksperimentalni program cjelodnevne nastave. 

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je nedavno eksperimentalni četverogodišnji program cjelodnevne nastave koji bi trebao početi sljedeće školske godine u 50 škola. Na natječaj se mogu javiti škole koje provode nastavu u jednoj smjeni, a u Zadarskoj županiji njih je 6. U gradu Zadru uvjete za prijavu ima samo Osnovna škola Petra Preradovića kaže nadležni pročelnik Joso Nekić. Na školi je da odluči hoće li se uključiti ili ne:

Iako škola radi u jednoj smjeni svi smo svjesni skučenosti tog njihovog prostora jer nemaju ni školsku dvoranu i nemaju blagovaonicu, ali mislim da bi bilo jako korisno za cijeli grad da imamo barem jednu školu koja će se uključiti u taj eksperimentalni dio jer bi onda imali neposredno iskustvo. Projekt cjelodnevne škole je po nama jedna potpuno nova vrijednost i velika vrijednost za cijelo hrvatsko školstvo tako da svako iskustvo neposredno u tome bi svim drugim školama bilo od velikog značaja.

pročelnik Joso Nekić

U Zadarskoj županiji još je 5 škola koje ispunjavaju uvjeta kaže pročelnik Ivan Šimunić

OŠ Petra Zoranića Nin, OŠ Nikole Tesle Gračac, OŠ Vladimira Nazora Škabrnja, OŠ Franka Lisice Polača, i OŠ Vladimira Nazora Neviđane.

pročelnik Ivan Šimunić

Interesa među ravnateljima škola ima dodaje Šimunić posebno jer će škole dobiti 300 000 eura s kojima će nabaviti opremu koja im je potrebna.

Sljedeći tjedan je sastanak s ministrom koji će biti za nekoliko županija organiziran u Karlovcu gdje će se konkretnije predstaviti taj novi program. Nakon toga ravnatelji škola moći će odlučiti žele li se prijaviti za eksperimentalni program cjelodnevne nastave.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.