Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadru danas prvi Alzheimer Cafe na području Dalmacije

15.04.2016.

08:47

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Psihijatrijska bolnica Ugljan bit će organizator 1. Alzheimer Cafe na području Dalmacije. Događaj će se održati u petak, 15. travnja od 16 do 18 sati, u prostorijama Dnevne bolnice na adresi J. b. Jelacica 6 u Zadru.

Dobro je poznato da današnjem društvu prijeti pandemija demencija. Alzheimerova bolest s posljedičnom demencijom najčešća je od svih demencija te je proglašena jednom od bolesti s liste prioriteta Svjetske zdravstvene organizacije. 

Procjenjuje se da samo u Republici Hrvatskoj od ove bolesti boluje gotovo 100 000 naših građana.  Alzheimer Cafe je već dobro poznata i priznata metoda pomoći osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti kao i njihovim obiteljima odnosno onima koji o njima skrbe. 

Oblik je to neformalnijeg druzenja, psihoedukativnog i suportivnog karaktera, ovih bolesnika i njihovih skrbnika te članova obitelji međusobno, ali i sa stručnjacima s razlicitih područja poput medicine, psihologije, socijalne skrbi, prava itd. Ovakav oblik potpore ima za cilj podizanja kvalitete života bolesnika, i njihovih obitelji. 

Na 1. zadarskom, a ujedno i dalmatinskom, Alzheimer Cafeu gost će biti prof.dr.sc. Ninoslav Mimica, dr.med., predsjednik Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi HLZ-a, člana Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolevast, jednog od osnivača Hrvatske Alzheimer alijanse te pročelnika Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče. 

Ovakva događanja od velike su koristi, kako u djelovanju na skidanju nezaslužene stigme s ove populacije u društvu, tako i za afirmaciju rada djelatnika u području psihijatrije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.