Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadru kreću veliki infrastrukturni radovi

06.10.2016.

08:29

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Po završetku turističke sezone u Zadru se ponovno otvaraju radovi, uglavnom na cestovnoj infrastrukturi. Odobrena su i bespovratna sredstva za širenje kanalizacijske mreže prema Kožinu i Petrčanima, ali i nove priključke u 200-tinjak zadarskih ulica.

Nastavlja se obnova povijesnih građevina, a tržnica u Zadru trebala bi dobiti novo lice - čulo se na današnjem kolegiju Gradonačelnika.

Na jednoj od najcrnijih prometnih točaka u Zadru, raskrižju Hebrangove i Radićeve, kod gradske Čistoće za desetak dana započinju radovi. Sigurnije prometno rješenje je rotor. Planiraju se postaviti semafori i na druga problematična raskrižja u Zadru.

Što se tiče sanacije prometnih površina u ovom trenutku priprema se podloga i možda već sutra počinje asfaltiranje spojnoga puta između mjesnoga odbora Ploča i Crno. - kaže Ivana Vanjak pročelnica Odjela za komunalne djelatnosti.

Arhitekti imaju vremena do kraja studenog, dokad traje natječaj za arhitektonsko-urbanističko uređenje zadarske tržnice, osmisliti ne samo natkriveni dio za trženje, nego i susjedni prostor prema budućem novom Turističko-informativnom centru.

Dogodit će se jedna nova interpolacija. Ovo su očekivani renderi, kako bi trebao izgledati TIC iduće godine. - objašnjava Darko Kasap pročelnik Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

A da bi financijska konstrukcija za TIC bila zatvorena, zadarska Uprava nada se novcu Fonda za razvoj turizma. Za sada im povlačenje sredstava iz različitih fondova ide dobro pa smo tako na kolegiju Gradonačelnika doznali da je Zadar među sedam gradova u Hrvatskoj kojima su odobrena sredstva takozvanog ITU mehanizma - integriranih teritorijalnih ulaganja. U petogodišnjem razdoblju na raspolaganju će biti 35 milijuna eura za obnovu povijesnih građevina, ali i za poticanje zapošljavanja, te unaprjeđenje školstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.