Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadru o aktivaciji mladih u lokalnoj zajednici

27.04.2021.

12:50

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

U okviru projekta" Mreža za aktivaciju mladih" koji sufinancira Europska unija, a provodi Udruga Zamisli i još 17 partnera, u Zadru se danas održava regionalna konferencija posvećena aktivaciji mladih u lokalnoj zajednici.

Konferencija u Zadru jedna je od osam predviđenih za ovaj tjedan, a zbog epidemioloških mjera odvija se hibridno - u Gradskoj knjižnici i online.

Projekt traje tek šest mjeseci a već je polučio zanimljive rezultate. Uz ostalo, otkriva ulogu centra za mlade kakav očekujemo i u Zadru - doznajemo od voditeljice projekta, Svjetlane Marijon:

       Mladi su nam kroz istraživanja rekli da im je bitno da imaju prostor, mjesto prema kojem su svi orijentirani, da to nije klupa u parku, soba prijatelja ili dvorište... S druge strane bitni su i stručni ljudi. S nama je danas Zlatan Zuhrić Zuhra, poznata osoba, izvrstan komičar, i mislim da je osoba koja može mladima prenijeti znanja... 

Tema mladih uvijek je nepresušno vrelo za razgovore jer kakvi su nam mladi takva je naša budućnost – ističe gradski pročelnik Joso Nekić. O centru za mlade kaže kako sve ide predviđenom dinamikom.

Aktivacija mladih velikim dijelom ovisi o socijalnim kontaktima. Ako je mlada osoba u svojoj okolini došla u doticaj s nekim tko je aktivan to će biti pokretač i za njenu osobnu aktivaciju – kazala nam je uz ostalo Marija Valečić, koordinatorica na projektu od koje doznajemo i za još jedan problem iz perspektive mladih:

       Nedostupnost javnog prijevoza, visoke cijene javnog prijevoza, i to im onemogućava sudjelovanje u aktivnostima... 

U "Mrežu za aktivaciju mladih" uključeni su stoga donositelji odluka, predstavnici udruga, oni koji rade s mladima i mlade osobe tako da međusobno razmijene iskustva i prijedloge kako poboljšati situaciju za mlade u sredinama u kojima žive.

voditeljica projekta, Svjetlana Marijon - tonski isječak

Marija Valečić, koordinatorica na projektu - tonski isječak

pročelnik Joso Nekić - tonski isječak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.