Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadru održan Europski susret misijskih animatora djece

10.03.2016.

16:52

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadar je domaćin Europskog susreta misijskih animatora djece. Nakon više od četrdeset godina susret se prvi put održava izvan Luksemburga. Prigoda je to za dvadesetak animatora iz cijele Europe da razmijene iskustva i unaprijede svoj rad u misijskoj animaciji djece.

Maleni misionari u zadarskoj župi Smiljevac iznimno su aktivni. Uče o suosjećanju sa svojim vršnjacima u misijskim zemljama svijeta.

Pravimo neke stvari i onda ih prodajemo (gdje novac ide?) U Afriku. - kaže Josip.
Znamo da im treba pomoć i mi prikupljamo sve za njih da im pomognemo. - dodaje Iva.
Oni nemaju novca da bi se školovali, da bi preživjeli i zato im mi pomažemo. - objašnjava Marija.

Europa se, osobito posljednju godinu, suočava s izbjegličkom krizom, o čemu se i na ovom susretu mnogo govorilo. Posebno se ističe skrb o djeci.

Moramo im pokazati jedno srce, veliko srce, dobrodošlicu. To su naša braća i sestre. /Sve što je različito što je drugačije nije nešto čega se moramo bojati. - kaže Antun štefan, ravnatelj Nacionalne uprave papinskih misijskih djela u Hrvatskoj.

To nije političko pitanje. Moramo prije svega spasiti njihove živote i pronaći način kako im pomoći, bilo u zemljama koje su ih primile, bilo ponovnom izgradnjom njihvih domova koje su morali napustiti.- govori Markus Offner, predsjednik Europskog vijeća misijskih animatora djece.

Upravo misijski animatori djece imaju veliku ulogu u tome.

S djecom se sve može. Djeca imaju otvoren, neiskvaren, čist um. Ako ih stalno potičete na dobro, oni će izrasti u dobre ljude. - objašnjava Baptistine Ralamboarison , glavna tajnica Papinskog misijskog djela za djecu.

Dobrota, pomaganje, darivanje, služenje drugom pokreću misionare.

Mnogi odlaze u daleke zemlje kako bi pomogli potrebitima i donijeli im riječ utjehe. No važno je, a naglašava to i Papa Franjo, da je taj duh misionarski vidljiv u našem svakodnevnom životu. - govori mons. Alessandro d'Errico , apostolski nuncij u Hrvatskoj.

I ovaj susret u Zadru, poručuje Papin izaslanik, poziv je kršćanima da se probude.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.