Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadru otvoren Liderov 14. susret gradonačelnika i poduzetnika

24.11.2022.

09:02

Autor: Filip Matijević

14. susret gradonačelnika i poduzetnika

14. susret gradonačelnika i poduzetnika

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

U organizaciji poslovnoga tjednika Lider, u Falkensteiner Punta Skala Resortu u Zadru, sinoć je otvoren 14. susret gradonačelnika i poduzetnika. Danas i sutra će oko 350 predstavnika lokalne samouprave i gospodarstva raspravljati o unaprjeđenju razvoja gradova kroz bolje upravljanje imovinom, participativno budžetiranje, digitalizaciju, energetske izazove, gospodarenje otpadom i niz drugih tema. 

Obraćajući se prisutnima Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, pozvao je gradonačelnike da budu široke ruke i pomognu gospodarstvo da poduzetnici sljedeću godinu, koja će biti teška, prežive uz dobru likvidnost i dodao: 

Drago nam je da se ostvaruje naša osnovna ideja – da na jednom mjestu na 48 sati okupimo poduzetnike koji imaju proizvode i usluge koje nude gradovima i ostalim jedinicama lokalne samouprave, a jednako tako da se i gradonačelnici na jednom mjestu mogu družiti s poduzetnicima i vidjeti što je to novo u digitalnoj revoluciji. Dolaze novi proizvodi i usluge koji mogu zadovoljavati ono zbog čega jedinice i postoje, a to je interes građana.

Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera

Predsjednik Udruge gradova u RH, Željko Turk, rekao je da vrijeme nikad nije bilo izazovnije jer je s jedne strane svjetska kriza, a s druge izazov Hrvatske u novoj europskoj omotnici s projektima koji se nude.


- Pred nama je da učinimo maksimalno što možemo kako bismo zajedništvom došli do boljeg života svih nas – rekao je Turk.


Gradonačelnik Zadra Branko Dukić rekao je da konferencija 48 sati daje novu dimenziju suradnji gradova:

Spajanjem s poduzetnicima Lider je našemu druženju dao novu dimenziju. Svi smo tu s jednim ciljem, a to je omogućiti građanima efikasniju i kvalitetniju upravu, stabilno poslovno okruženje te ne koncu pravednije društvo.

Branko Dukić, zadarski gradonačelnik

Podršku Liderovoj konferenciji pružio je i Božidar Longin, župan Zadarske županije, te istaknuo da je kvalitetna povezanost općina i gradova ključna za razvoj gospodarstva stoga treba stvoriti dobro okruženje koje će privući nova ulaganja što su u Zadru i učinili.


– Zadarska županiji bilježi trenutačno rast svih gospodarskih aktivnosti, bilježimo rekordnu zaposlenost koja konstantno raste. Uz turizam, našu glavnu gospodarsku granu, tu je i ribarstvo, ali najveće investicije trenutačno su obnovljene izvore energije – rekao je Longin. Istaknuo je da Zadarska županija daje velike potpore poduzetnicima. Osim toga, u toj su županiji u protekle dvije godine uz pomoć sredstava iz europskih fondova, ali i nacionalnih sredstava, izgradili čak tri objekta poslovne infrastrukture: Centar za kreativnu industriju u Zadru, Poduzetnički inkubator u Biogradu i Centar za razvoj i edukaciju u Poličniku, a u tijeku je i gradnja novoga poduzetničkoga inkubatora u Zadru. 

14. susret gradonačelnika i poduzetnika

14. susret gradonačelnika i poduzetnika

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

O konceptu digitalizacije grada Zadra govorio je Alan Kociper, direktor Inovativnog Zadra. Taj projekt provodi se već deset godina kroz digitalizaciju gradske uprave, trgovačkih društava i ustanova. Grad Zadar osnovao je i vlastitu tvrtku koja se bavi informatičkim tehnologijama i digitalizacijom grada s ciljem da Zadar postane virtualni grad u što gradska vlast ulaže desetke milijuna kuna.


Danas će na susretu biti i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te Ivan Paladina, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a teme su: upravljanje imovinom, participativno budžetiranje, digitalno i transparentno poslovanje, e-mobilnost, klimatska otpornost gradova i dr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.