Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadru otvorena punionica za električna vozila

16.02.2017.

14:52

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je u Zadru svečano otvorena javna punionica elektromotornih vozila. Grad Zadar realizirao je ovaj projekt u suradnji s HEP-om u cilju promocije obnovljivih izvora energije. Korištenje punionice je za sada besplatno.

Lokacija je namjerno postavljena u samoj povijesnoj jezgri grada kako bi se dodatno promoviralo korištenje vozila na električni pogon te potaknula ekološka svijest kod građana, kaže Domagoj Puzak, zamjenik voditelja tima za eMobilnost HEP grupe: 

Grad Zadar je iskazao nekakav interes da bi htio sudjelovati u projektu e-Mobilnosti i popularizacije e-Mobilnosti kroz turizam i kroz jedan održivi razvoj, tako da je ova punionica prva javna punionica ovakvog tipa sukladno svim direktivama Europske unije i našoj postojećoj regulativi. Ovo je 31 punionica takvog tipa u Hrvatskoj. I zasada je tijekom razvojnog projekta i u suradnji s Gradom  je to zasada gratis za sve korisnike električnih vozila. 

Već prošle godine brojni stranci pitali su gdje mogu napuniti svoja električna vozila, kazao je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta kazavši i kako je ovo projekt budućnosti: 

Dakle mi vidimo i to vrlo brzo, naravno ne sutra, ali u skoro vrijeme opskrbu Poluotoka vozilima koja su isključivo na električni pogon, jer s time ćemo štititi i te naše stare palače, crkve i sve naše spomenike kulture. 

Ovo je inače druga punionica elektromotornih vozila u Zadru nakon što je Strukovna škola Vice Vlatkovića 2011.  godine  otvorila prvu solarnu punionicu elektromotornih vozila u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.