Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadru počeli Dani masline

29.04.2016.

13:18

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru su danas počeli 18. Dani masline tradicionalna manifestacija na koju su ove godine prijavljena 127 uzorka maslinova ulja, od Istre do Dubrovnika, ali i iz Italije, Slovenije te po prvi put iz Crne Gore.

Tradicija uzgoja maslina na našem području stara je 2 tisuće godine kazao je profesor Đani Benčić, dobitnik godišnjeg priznanja "doktor Ante Medin" za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu:

Konkretno na otoku Ugljanu na lokaciji Muline otkriveno je najveće postrojenje za preradu tog ulja, znači koje je bilo brand Rimskog carstva. Znači mi  sad na neki način vraćamo taj brand.

Naša strategija razvoja maslinarstva ne leži u velikoj kvantiteti kao što je Španjolska, Italija, Turska:

Mi moramo ići na manju proizvodnju, ali s dodanom vrijednošću, dakle da to bude brandiran proizvod. 

Najveća iskustva naravno ima Istra ističe Benčić:

Međutim ja odgovorno tvrdim, sve što je istra postigla, evo slavimo ove godine čak prva regija svijeta, ta šansa, taj izazov stoji i pred ovom županijom.

U posljednjih 20 godina na zadarskom području udvostručen je broj stabala, no to nije jedino što se promijenilo, kaže agronom Marijan Tomac:

Promjene su u tome da su maslinari počeli poštivati struku, znači da su prihvatili saznanja struke. Počev od rezidbe, gnojidbe, berbe, a pogotovo od toga da  se nakon berbe  ide direktno u uljare, da se dobiva ekstra djevičanska ulja.

No nije samo znanje važan sastojak uspješnog maslinarstva i kvalitetnog ulje već i entuzijazam, a njega ne nedostaje - dokazuju već 18. Dani masline koji će uz brojne okrugle stolove, obilazak otoka Ugljana  te razna gastro događanja završiti u subotu navečer proglašenjem najboljih odnosno ulja šampiona Dana masline. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.