Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadru postavljanje eko otoka i meteo stanica

22.11.2022.

13:10

Autor: Radio Zadar

Ecowaves

Ecowaves

Foto: AGRRA / Radio Zadar

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA u suradnji sa Lučkom Upravom Jonskog mora - Lukom Taranto provodi projekt Ecowaves.

Projekt se provodi od 1. ožujka 2020. do 28. veljače 2023. godine. Ovaj će projekt pomoću transnacionalnog pristupa doprinijeti očuvanju i smanjenju onečišćenja, razviti transnacionalnu strategiju usmjerena k upravljanju otpadom i oformiti transnacionalnu mrežu za zaštitu okoliša unutar lučkog područja.


U sklopu projektnih aktivnosti održat će se predstavljanje i postavljanje eko otoka i meteo stanice za mjerenje kakvoće zraka, sutra 23. studenoga u 10 sati u Lučkoj upravi Zadar na kojoj će uz ravnatelja AGRRA-e Ivicu Pintura sudjelovati ravnatelj Lučke Uprave Zadar Željko Knežević i predstavnici Zadarske županije.


Postavljanje mobilnih ekoloških otoka služi za selektivno odvajanje otpada. 


Izdvojenim sakupljanjem i odlaganjem otpada u ekološke otoke omogućuje se iskorištavanje tih sirovina te smanjenje količine otpada koji se odlaže u luci. Na taj se način postižu značajne uštede te se smanjuje negativan utjecaj na okoliš korištenjem postojećih sirovina i štednjom energije. Krajnji cilj je održivo gospodarenje otpadom u kojem se sav koristan otpad reciklira te se stavlja naglasak na važnost održivog upravljanja okolišem u skladu s prioritetima projekta.


Stalno rastuća koncentracija putnika u luci zahtijeva i sve veću brigu o kvaliteti zraka jer ona utječe na okoliš i u konačnici na zdravlje ljudi. Senzori za praćenje kvalitete zraka doprinijet će poboljšanju kvalitete zraka s ciljem smanjenja štetnih posljedica na okoliš, ljudsko zdravlje te povećanje ekološke održivosti lučkog područja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.