Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadru prvi put i najluksuzniji cruiser na svijetu

22.01.2020.

12:34

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: port-authority-zadar.hr

foto: port-authority-zadar.hr

Foto: - / -

11. travnja u luku Gaženica pristat će njemački cruiser Aidablue kapaciteta 2 tisuće 100 putnika i time označiti početak cruising- sezone u novoj putničkoj luci. U međuvremenu, Lučka uprava Zadar planira već sezonu 2021-u za koju je najavljen porast prometa sa 154 ticanja i 200 tisuća putnika.

Nakon što je 9 godina uzastopce bilježila porast ticanja i broja putnika, Lučka uprava nada se zadržati taj trend i u idućoj godini. Među ostalim , ravnatelj Robert Škifić najavljuje uplovljavanja poznatih cruisera koji još nisu bili u Zadru:  Za sljedeću godinu opet bilježimo porast ticanja, za sada imamo najavu 154 ticanja i 200 tisuća putnika. Prvi puta se pojavljuju neki brodari kao legendarni Holland America Line , isto tako očekujemo Costa Mediteraneu da nas posjeti u idućoj godini, a najavio bih i izuzetno atraktivan brod sljedeće godine prvi put u Zadru a to je brod tvrtke Scientific American Cruises koji je zgotovljen u Hrvatskoj u brodogradilištu Uljanik u Puli i koji je u  2019. proglašen najboljim novim luksuznim cruiserom u svijetu i veseli nas da ćemo brod kojem je na porinuću kuma bila Helen Mirren moći ugostiti u našem gradu.

Ravnatelja Škifića pitali smo i o preduvjetima da Zadar postane matična luka za brodove na kružnim putovanjima. U tijeku je istraživanje o potrebama cruising-gostiju koje radimo u suradnji sa Sveučilištem u Zadru - navodi Škifić. Dodaje kako je jedan od većih problema koji u planu Lučke uprave u ovom projektu treba premostiti sljedeći: Zadar kreće putem koji je zacrtao, a to je ostvarenje home-porta uz pomoć Global Port Holdinga i firme ZIPO . Pri tom će najveći problem biti smještajni kapaciteti u Zadru, jer znamo da cruising kompanije automatski prodaju i smještaj jer 30 posto gostiju to traži. Ako gledamo brojku od 100-injak tisuća putnika koji bi trebali biti u home-portu kod nas, to znači da bi 30-ak tisuća gostiju u tijeku sezone trebalo smjestiti u nekom od zadarskih hotela a to trenutačno ne možemo, nemamo ni hotela visoke kategorije kakve traže ti putnici.

U međuvremenu za ožujak se u Zadru priprema Okrugli stol s gospodarstvenicima i turističkim subjektima  te predstavnicima Global Port Holdinga, gdje će se govoriti upravo o nastojanjima da Gaženica postane matična luka za brodove na kružnim putovanjima - najavio nam je ravnatelj Robert Škifić.

Ravnatelj LUZ R. Škifić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.