Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadru renomirana imena zadarske i nacionalne IT scene

11.10.2018.

08:26

Autor: S. Jakšić Mandić

Davor Javorovic/PIXSELL - ilustracija

Davor Javorovic/PIXSELL - ilustracija

Foto: - / -

Od 11. do 13. listopada održava se međunarodna My Smart City konferencija u sklopu provedbe projekta CODE. Riječ je o IT konferenciji i hackatonu koji su po prvi puta pokrenule zadarske lokalne IT snage.

U suradnji s Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADROM NOVOM, Gradom Zadrom i brojnim lokalnim partnerima. Na konferenciji nas očekuje 3 dana cjelodnevnog programa, koji će okupiti renomirana imena zadarske i nacionalne IT scene, uz brojne zanimljivosti, druženja, te teme od značaja za pozicioniranje i razvoj Zadra u pravcu razvoja novih tehnologija, digitalizacije i inovacija, odnosno svega onoga što danas čini "pametni grad".

U sklopu konferencije koja se održava u zadarskom Kazalištu lutaka od 9 sati saznat ćemo kako pametni gradovi u Europi unapređuju javne usluge u korist svojih građana te koje su industrije i tehnologije pokretači takvih promjena. U programu konferencije je i zadarski Hackaton, o tome Alenka Bopsić iz organizacije konferencije: Hackaton je maraton u programiranju, natjecanje u programiranju u određenom vremenskm roku, ovaj put će to biti 24 sata. Ekipe se natječu na zadanu temu, mogu imati do 5 članova, rješavaju određeni problem i na kraju rješenja prezentiraju pred žirije - kazala nam je Bopsić, Zadranka s dugogodišnjim iskustvom u informatičkom sektoru, uz ostalo i članica zadarske informatičke udruge - Zadar Developers Hub. 

Zadranin Lovre Valčić je moderator konferencije, IT-jevac specijaliziran za razvoj uređaja za istraživanje polarnih područja, navodi gdje se sve mogu primjeniti "pametna rješenja" : U Zadru je već temeljem prošlogodišnjeg hackatona realizirana zgodna ideja , to je bila aplikacija za nadzor i kontrolu javnog prijevoza, a druge aplikacije mogu biti kontrola gustoće prometa na kljunim čvorištima po gradu, način digitalnog parkiranja gdje su parkirna mjesta označena senzorima itd. kazao nam je Valčić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.