Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadru se osniva Hrvatski muzej maritimne kulture

21.05.2019.

13:53

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Svaka plovidba počinje podizanjem jedra, za našu partencu podignimo sva četiri - parafrazirao je poznatu izreku akademik Nikola Bašić kako bi slikovito opisao prvi korak u realizaciji ideje o osnivanju Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru.

Ta četiri jedra čine HAZU, zadarsko Sveučilište, Grad Zadar i Zadarska županija. 

Prvi korak je napravljen. U Zadru se osniva Hrvatski muzej maritimne kulture! Pismo namjere o tome su danas potpisali predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt, rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić i župan Zadarske županije Božidar Longin.

Hrvatski muzej maritimne kulture bio bi u sastavu HAZU, a nalazio bi se u postojećim i novoizgrađenim prostorima Zavoda za povijesne znanosti u Zadru na Obali kneza Trpimira.

Na tom bi se mjestu čuvala, proučavala i promicala hrvatska maritimna kultura: pomorska, ribarska i ona najmlađa, marikulturna. Ta potreba je utoliko veća što u Hrvatskoj ne postoji takav centar istaknuo je uz ostalo idejni začetnik akademik Nikola Bašić.

HAZU, zadarsko Sveučilište , Grad Zadar i Zadarska županija zdušno podržavaju inicijativu i kao doprinos urbanističkoj prekvalifikaciji tog dijela grada Zadra. Prvi korak je napravljen, a sljedeći korak je rad - ističe predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt.

Replike jedrenjaka, globusi, kompasi, amfore, sidra, škrinje, monoksil - dio su postojeće vrijedne Pomorske zbirke od oko 400 eksponata koja bi mogla biti temeljna muzejska građa. ne zaboravimo najveću hrvatsku pomorsku kompaniju Tankersku plovidbu kao i najribarskije misto na svitu – i zbog toga Zadar zaslužuje uspostavu Hrvatskog muzeja maritimne kulture.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.