Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadru se otvara "Centar za život"

04.02.2021.

18:41

Autor: HRT Radio Zadar / I. Grbić

Ilustracija - foto: Dino Stanin/PIXSELL

Ilustracija - foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Prvi 'Centar za život' u Zadru će biti otvoren i blagoslovljen u nedjelju, 7. veljače na Dan života. Centar će djelovati u sklopu pastoralnog centra župe Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici u Zadru.

Djelovanje Centra će nakon misa u 9 i 11 sati u župnoj crkvi na Puntamici predstaviti Ante Čaljkušić i Marija Šošić, voditelji udruge 'Hrvatska za život' i inicijative '40 dana za život' za Dalmaciju, jer 'Centar za život' je ured te inicijative koja promiče kulturu života.

Nakon mise u 11 sati, Centar za život će blagosloviti don Igor Ikić, župnik župe Bezgrešnog začeća u Zadru, koji je dobrotom i raspoloživošću i ustupio župni prostor djelovanju Centra u kojem će se provoditi razni programi udruge 'Hrvatska za život' kao podrška trudnicama i rodiljama, majkama, očevima i djeci od začeća djeteta i njegove najranije dobi.

Prema riječima Marije Šošić, Centar će biti savjetovalište za trudnice u kojemu će svima koji tijekom tjedna dođu po savjet i konkretnu pomoć na raspolaganju biti stručnjaci iz svih područja: psiholozi, psihoterapeuti, psihijatri, svećenici, ginekolozi, odvjetnici i socijalni radnici.

Centar je otvoren i kao podrška ženama koje pate od postabortivnog sindroma i mogu doći po pomoć, u njemu će se provoditi i programi za muškarce koji, praksa i svjedočanstva pokazuju, također pate zbog izgubljenog očinstva. Tu će se održavati seminari za parove koji žele djecu, a ne mogu ih imati, edukativne radionice i programi za mlade, djecu i roditelje. U Centru će biti i prostor za prikupljanje donacija kojima će se pomagati trudnice i majke u potrebi jer je i materijalna pomoć jako važan i sastavni dio djelovanja inicijative '40 dana za život' čiji članovi pružaju pomoć majkama u hrani, odjeći, pelenama, opremi za djecu i majku, kao i plaćanje stanarine, režija i bonova u hrani za obitelji u potrebi.

Voditeljica Centra u Zadru je Cecilija Pedić, a suradnici su volonteri 'Hrvatske za život' i '40 dana za život' koji su od svoga djelovanja od 2014. godine u Hrvatskoj senzibilizirali javnost u Hrvatskoj o temi pobačaja.

Zadarski 'Centar za život' je treći Centar za život u Hrvatskoj, nakon takvih centara koji djeluju u Zagrebu i Splitu. Nakon Zadra, udruga 'Hrvatska za život' planira otvoriti Centar za život u Vinkovcima i Vukovaru.

Centar će biti otvoren svima koji trebaju pomoć bez obzira na svjetonazor, etničku ili religijsku pripadnost.

Kontakt Centra u Zadru je 40danazazivotzadar@gmail.com i 095 591 99 83

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.