Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadru škole će krenuti s nastavom po modelu A

07.09.2020.

06:58

Autor: rzd

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Danas počinje nastava za oko 460 tisuća učenika. I prije početka nove nastavne godine koronavirus se pojavio u nekoliko hrvatskih škola. U razredima u kojima nije moguće razmaknuti klupe i učenike na potrebnu udaljenost, nosit će se maske.

Škole su odredile i prostoriju za izolaciju ako se posumnja na zarazu. Školski sat bit će skraćen na 40 minuta  

Župan Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić prvog dana školske 2020./21. godine posjetit će zadarske srednje škole smještene u Perivoju Vladimira Nazora - gimnazije Vladimira Nazora i Jurja Barakovića, te Prirodoslovno-grafičku školu i Školu primijenjene umjetnosti i dizajna.

U ovoj godini škole su energetski obnovljene. Promijenjeno je krovište, prozori i rasvjeta te postavljena toplinska izolacija zidova. Ove godine, uz te škole i radove na školama u Škabrnji i Gračacu ukupno je uloženo 8,23 milijuna kuna.
Župan Longin obići će i područnu školu Debeljak koju pohađaju učenici od 1. do 4. razreda.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić bit će i na obilježavanje prvog dana nastave i svečanosti otvaranja obnovljene škole Ploče/Dračevac u 11.00 sati.
Gradonačelnik će posebno učenicima prvih razreda zaželjeti sretan početak nove školske godine propisanih epidemioloških mjera.

Župan Longin poslao je pismo učenicima uz početak nove školske godine:

 Drage učenice i učenici,

na početku smo još jedne školske godine.

Prošla školska godina bila je izuzetno teška kako za vas, tako i za vaše učitelje i profesore. Nažalost, epidemiološka situacija u kojoj živimo ne dozvoljava nam veliki optimizam i kada je ova nova školska godina u pitanju. Cijeli svijet bori se s opasnim i nevidljivim neprijateljem koji nas je prisilio na veliku promjenu ponašanja i navika.

Ovih dana vi i vaši roditelji dobili ste pregršt uputa kako se ponašati i koje mjere poduzeti u školskim zgradama kako biste bili što sigurniji od moguće zaraze koronavirusom. Znam da je u vašim godinama jako teško shvatiti da morate biti udaljeni od svojih kolega i prijatelja, da ne smijete svoju simpatiju uhvatiti za ruku, da neće biti one vreve na školskim odmorima, da ćete morati ostajati u svojim učionicama…

No molim vas, budite odgovorni i pokušajte shvatiti ozbiljnost situacije. Beskrajno je važno za sve vas i vašu budućnost da se nastava održava u stvarnom, a ne u onim virtualnom svijetu. Važno je da iskoristite sve ono što vam škola može pružiti. Živa riječ vaših učitelja i profesora je najvrjednije što vam odgojno-obrazovni proces može dati, a društvo vaših kolega neprocjenjivo bogatstvo.

Stoga se potrudite biti disciplinirani i radi sebe i svoje budućnosti, ali i kako ne biste svojim neodgovornim ponašanjem ugrozili svoje ukućane; roditelje, bake, djedove…

Svaka muka ujedno je i prilika za jačanje karaktera, za usvajanje novih znanja, za izgradnju osobnosti. Učite, istražujte, trudite se usvojiti prave vrijednosti i stvoriti zdrave životne stavove. Budite aktivni, odvažni i uporni i izrastite u odgovorne pojedince koji će naoružani znanjem, vještinama i pravim moralnim vrijednostima ući u život odraslih.

Svima vama, osobito prvašićima koji prvi put ulaze u školske klupe, ali i svim vašim učiteljima i profesorima želim, usprkos okolnostima u kojima živimo, sretnu i uspješnu školsku godinu 2020./2021. Sretno!

                  ŽUPAN

             Božidar Longin, dipl. ing.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.