Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadru skup "Kineziologija u Europi" od 29. lipnja do 2. srpnja

24.06.2022.

13:19

Autor: Radio Zadar

Treba li povećati broj sati tjelesnoga u školama?

Treba li povećati broj sati tjelesnoga u školama?

Foto: - / -

Hrvatska i Zadar su domaćini 30. izdanju međunarodnog stručnog skupa Kineziologija u Europi.  Od 29. lipnja do 2. srpnja više od 350 znanstvenika, nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture, trenera, odgojitelja, kineziterapeuta i učitelja primarnog zdravstvenog obrazovanja predstavit će svoja najnovija razmišljanja i iskustva te donijeti nove zaključke kada je u pitanju goreća tema „izazovi i promjena“ u svijetu sporta te nedostatna, a prijeko potrebna veća razina provođenja tjelesne aktivnosti u školama.

Treba li povećati broj sati tjelesnoga u školama?

Treba li povećati broj sati tjelesnoga u školama?

Foto: - / -

Kada analiziramo sve novije dostupne informacije o pretilosti 8-godišnjih učenika u Republici Hrvatskoj, o neaktivnosti srednjoškolske populacije te usporedimo fond sati nastave TZK u Republici Hrvatskoj s nekim zemljama Europe, možemo zaključiti da je povećanje broja sati nastave TZK u školskom programu nužan i urgentan. Stoga podržavamo nastojanja ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac u inicijativi kojom od Ministarstva znanosti i obrazovanja traži povećanje fonda sati nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja u školama.“ – istaknuo je predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza prof. dr. sc. Goran Leko.Treba li povećati broj sati tjelesnoga u školama?

Treba li povećati broj sati tjelesnoga u školama?

Foto: - / -

Tko sve dolazi na skup?

Listu uglednih imena koja kreiraju novi pogled na potrebu kineziologije u svijetu profesionalnog sporta, rekreacije i obrazovanja predvodi predsjednik FIEPS Europe, doc. dr.sc. Dario Novak koji će izložiti jednu od najaktualnijih tema „Quo vadis, tjelesna i zdravstvena kultura?“ koja predstavlja vječito pitanje veće potrebe satova tjelesne aktivnosti u školama i njihovog nedostatnog provođenja. 


Tu je i dr. Biljana Popeska s makedonskog Goce Delcev Sveučilišta koja će govoriti o suradnji kineziologa i učitelja razredne nastave u osnovnim školama. Dr.sc. Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta predstavit će sustav sporta u Republici Hrvatskoj, njegove izazove te potrebne promjene. Dr. Branislav Antala sa Sveučilišta tjelesne edukacije i Sporta u Slovačkoj otkrit će nam sve o razvoju edukacije tjelesnog odgoja u školama u Slovačkoj nakon pandemije koronavirusa.

Post koronavirus doba i nastava tjelesnoga

Posebnu pažnju bez sumnje će privući aktualna tema prof. Andrijane Đulman Cetin koja će govoriti o učenicima s teškoćama u razvoju u našem sustavu obrazovanja te kineziološka tribina prof. Mirele Šunde „Nastava tjelesne i zdravstvene kulture nakon COVID-19 pandemije i pogled u budućnost“. Tu su i brojni drugi strani i domaći uglednici koji na ovom prijeko potrebnom skupu donose razmišljanja koja otvaraju put boljoj i zdravijoj budućnosti naše djece i svih nas.


Uz zanimljiva predavanja na 30. izdanju skupa Kineziologija u Europi održat će se i brojne radionice poput nogometa i plesa te različiti sportski sadržaji. Ovaj stručni skup Kineziologija u Europi održava se u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog kineziološkog saveza, Međunarodne federacije tjelesne edukacije i sporta FIEPS te Međunarodne asocijacije sporta. Pokrovitelji skupa su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Ministarstvo turizma i sporta RH, akademija odgojno- obrazovnih znanosti Hrvatske, Hrvatski olimpijski odbor, te Međunarodna federacija tjelesne edukacije i sporta FIEPS.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.