Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zemuniku će se urediti još jedan stan, za 4 nova korisnika

22.12.2021.

09:15

Autor: S. Jakšić Mandić

Konferencija Doma za odrasle Zemunik

Konferencija Doma za odrasle Zemunik

Foto: SJM / Radio Zadar

Dom za odrasle osobe U Zemuniku Donjem će adaptirati stan sa 6 infrastrukturnih jedinica u kojima će biti smještene 4 osobe s mentalnim poteškoćama kako bi se omogućio njihova povratak u život zajednice. Riječ je o projektu Život u susjedstvu  Doma za odrasle osobe Zemunik koji će se u potpunosti realizirati sredstvima iz EU fondova. 

Ovo je jedna od naših novih socijalnih usluga - kazala je na uvodnoj konferenciji projekta Nataša Petrušić, ravnateljica Doma za odrasle Zemunik. "Sada radimo na opremanju stambene jedinice, a naši djelatnici Doma će kroz multidisciplinarni tim odrediti osobe koje će živjeti samostalno. Dom ima kapacitet 150 korisnika osoba s mentalnim poteškoćama ali smo vidjeli da ima korisnika koji mogu živjeti samostalno. Uz podršku stručnih radnika  to je novi model za kvalitetniji život osoba s invaliditetom" - kazala je Petrušić. 

 


Organizirano stanovanje osigurat će korisnicima pomoć stručnih osoba , te socijalne, kulturne, rekreacijske i druge potrebe. Jedan stan već se u Zemuniku Donjem koristi za istu namjenu, napominje načelnik Općine Ivica Šarić: "Sad ćemo dobiti drugi stan koji će koristiti novih 4-ero korisnika koji će na neki način krenuti prema samostalnom življenju. Općina je osigurala konzultantske usluge Domu Zemunik, a partner je i Dom zdravlja koji ustupa svoj prostor - naveo je Šarić. Projekt Život u susjedstvu vrijedan je 710 tisuća kuna, a novih 4-ero korisnika moglo bi u svoje stambene jedinice useliti na proljeće, rečeno je na konferenciji.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.