Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zemuniku održana vježba "Ljeto 2013"

13.05.2013.

09:43

Autor: nb/vš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Posao u kojem izlažete svoj život je slabo plaćen i trenutno ne možemo bolje, ali čim budemo mogli prvi ste na redu" – rekao je premijer Milanović na vježbi "Ljeto 13".

U Zračnoj luci Zadar u Zemuniku održana je pokazna vatrogasna vježba „Ljeto 2013" čiji je cilj bila provjera koordinacije vatrogasnih snaga, kao dio priprema za ljetnu požarnu sezonu. Uz predstavnike Državne uprave za zaštitu i spašavanje i djelatnike žurnih službi s područja Zadarske Županije, vježbi su nazočili i predsjednik Vlade Zoran Milanović, izaslanik predsjednika RH Zlatko Gareljić, ministar obrane Ante Kotromanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović je zahvalio svim djelatnicima DZUS-a i Vatrogastva na, kao je rekao, opasnom, časnom i važnom poslu koji rade za mali novac.

"Kriza je i u krizi ćemo morati mijenjati neke navike, svi u društvu. Nećemo se morati mijenjati potpuno, jer to onda više ne bismo bili mi, ali neke loše navike ćemo morati mijenjati. Posao u kojem izlažete svoj život je slabo plaćen i trenutno ne možemo bolje, ali čim budemo mogli prvi ste na redu" – rekao je premijer Milanović dodajući kako se nada da je tehnika solidna, te da će učinit ćemo sve da bude još bolja. 

Nositelj i organizator vježbe bila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje, čiji ravnatelj Jadran Perinić istaknuo je kako nas iskustvo iz proteklih godina upozorava da smo se uvijek dužni pripremati. "Naime, požara je svakim danom sve više, posebno u ovom periodu i ljetnim mjesecima. Naravno da svaki požar može prerasti u katastrofu, a upravo su tada vatrogasci i svi ostali koji pripomoći dobrodošli." – rekao je ravnatelj Perinić dodajući kako je ovom vježbom pokazano kako se različite snage od oružanih do civilnih snaga mogu skladno djelovati i odoliti svim, pa i onim najvećim izazovima. 

A sve snage koje su sudjelovale u vježbi imale su što pokazati. U gašenju zamišljenoga požara i spašavanju ugroženih vatrogasaca sudjelovali su kanaderi, zračni traktori, helikopteri i druge hitne službe. A vatrogasci zadarske vatrogasne zajednice, dragovoljci i profesionalci, pokazali su kako se desantira iz helikoptera te druge akcije koje su gotovo svakodnevne u njihovu poslu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.