Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zemuniku poginuo iskusni šezdesetogodišnji pirotehničar

19.12.2016.

10:17

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stradali šezdesetogodišnji Antun Alošinac, otac je šestero dece, a njegova dva sina također su pirotehničari, zaposleni u tvrtki "Istraživač-Benz". Živio je u Nuštru, i imao je dugogodišnje iskustvo u ovom poslu.

Stradali je radio za tvrtku "Istraživač- Benz“  iz Nuštra; a stradao je od protupješačke mine. Njegov kolega pirotehničar Jovica Radić:

Nastradao je pirotehničar Antun Alošinac , otac 6-ero djece. 2 sina rade s nama u firmi. Nagazio je na protpješačku rasprskavajuću odskočnu minu ili skraćeno PROM.  16 punih godina radi u razminiranju.

Radi se o najubojitijoj protupješačkoj mini objašnjava predstojnik HCR-ove podružnice Jug – Josip Čerina:

Njeno ubojno djelovanje je 50 metara, ranjavajuće 100 metara. Kad se aktivira ona odskoči 50-60 centimetara od tla i ima tako veliko ubojno djelovanje.

Novo stradanje pirotehničara, na žalost, za nas nije iznenađenje, komentirao je jutrošnju pogibiju glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš:

Zasada možemo komentirati da se na žalost dešava ono što smo mi na neki način najavili i predvidjeli, a to je da će ovakvih stradavanja poslije zadnjeg na žalost biti još, i moram reći da poprilično sam uvjeren da ni ovo nije zadnji. Polazeći od jedne najosnovnije teze da je to jedna grana rada koja je izuzetno teška, izuzetno opasna i koja je ovog časa na tržištu. Naš sindikalni stav je već dugo vremena da ova grana nikad nije smjela biti na tržištu da ovdje tržišno natjecanje nema što raditi s obzirom da tamo gdje je tržište tamo se pojavljuje i profit, gdje je profit znamo da sve drugo polako pada u vodu.   

Tomislav Kiš također upozorava:

Sad je problem što su od minsko zagađenih površina ostali oni koji su u principu minski stvarno i zagađeni. Znači tamo gdje mina ima.

Od početka razminiranja u Hrvatskoj je poginulo 38 pirotehničara. Ove godine njih trojica.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.