Hrvatski radio

Radio Zadar

U znak odmazde za Maslenicu, agresor je prije 29 godina u Karinu srušio crkvu i samostan

13.02.2022.

07:44

Autor: Radio Zadar

Samostan u Karinu

Samostan u Karinu

Foto: Filip Brala / PIxsell

U Karinu se obilježava Dan sjećanja na VRO Maslenica i na razaranje Franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Karinu.


Kako bi se sačuvalo sjećanje na žrtvu hrvatskog naroda i franjevaca u tom kraju, ta se godišnjica obilježava na dan kada su prije 29 godina pobunjeni Srbi učinili veliki kulturocid rušenjem crkve i karinskog samostana, hrvatskog spomenika kulture nulte kategorije, kao osvetničku odmazdu za poraz koji su doživjeli u VRO Maslenica.


Karinski samostan jedan je od 122 sakralna objekta u sastavu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu koji je stradao u agresiji na Hrvatsku. To je bilo najveće razaranje u njegovoj šest stoljeća dugoj povijesti. Najstariji je samostan od njih petnaest u sastavu te provincije. U taj samostan franjevci su došli 1429.  i uvijek je imao veliku duhovnu i nacionalnu ulogu.Karin, nedjelja 13. veljače 2022.

PROGRAM


10,00 sati 

Dolazak i okupljanje hrvatskih braniteljskih udruga kod “Batur Benz-a“ u Pridragi


10,15 sati

Hodnja hrvatskih braniteljskih udruga do Franjevačkog samostana u Karinu


10,45 sati

Polaganje vijenaca i molitva na groblju ispred Franjevačkog samostana u Karinu


11,00 sati

Sveta misa za Domovinu u župnoj crkvi Sv. Male Terezije (predslavi fra Ilija Mikulić, vojni kapelan bojne “Pauci“ iz Knina i Inženjerijske bojne iz Sinja, liturgijske dijelove pjeva klapa HRM sv. „Juraj“ 


12,00 sati

Kulturni program

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.