Hrvatski radio

Radio Zadar

Ubojica ispalio 36 hitaca. Na društvenim mrežama ga podržavaju.

12.01.2020.

12:47

Autor: HRT

Milan Sabic/PIXSELL

Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / -

Splitska policija uhitila je u subotu dvije osobe koje je privela u policijsku upravu, te su počeli kriminalističko istraživanje vezano uz trostruko ubojstvo u centru grada. Policija je na izvanrednoj konferenciji za medije iznijela detalje ovog stravičnog događaja.

 

- Mogu potvrditi da smo tijekom večeri uhitili osobu koja je osumnjičena za trostruko ubojstvo. Jučerašnja reakcija policije nakon događaja, dokaz je da smo spremni za ovakve situacije. Brzo smo se ekipirali, blokirali teren, baratali s kvalitetnim informacijama te smo ciljano tražili osobu, kaže Dražen Vitez, načelnik PU Splitsko-dalmatinske.

- Sve osobe uključene u ovaj događaj, možemo reći da su sve osobe evidentirane kao počinitelji prekršaja i kaznenih djela i da smo protiv njih podigli nekoliko desetaka prekršaja i kaznenih prijava po službenoj dužnosti, dodaje Vitez.


- Grupe podrške za mladića koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu

 Načelnik PU splitsko-dalmatinske tvrdi da je stanje sigurnosti, prema svim pokazateljima, dobro.

- Odgovor na organizirani kriminalitet može biti samo zajednička reakcija institucija i građana, a nikako uzimanje pravde u svoje ruke, dodaje Vitez zahvalivši se građanima koji su pomagali policiji informacijama o kretanju počinitelja.

- U 15.35 zaprimili smo dojavu o kaznenom djelu, a potom smo sve raspoložive snage uputili na mjesto događaja. Pristupili smo angažiranju dodatnih snaga policije koji su bili u svojim kućama. Osim osiguranja mjesta događaja, blokirali smo grad Split iz svih pravaca te poduzeli mjere zaštite prelaska granica RH. Angažirali smo i službeno plovilo u akvatoriju. Paralelno s tim smo pristupili ciljanom prikupljanju obavijesti o događaju, moramo zahvaliti i policijskim službenicima i građanima. Analizom saznanja došli smo imena i prezimena uključenih. Potom smo utvrdili adrese gdje bi se osumnjičeni mogli nalaziti. Isplanirali smo mjere i aktivnosti i 2.45 nakon počinjenja, uhitili smo osumnjičenog. On nije pružao otpor, doveden je u policijske prostorije te je nad njim i sada u tijeku intenzivno kriminalističko istraživanje, rekao je zamjenik načelnika PU Splitsko-dalmatinske Marko Srdarević.

- Nakon što nam je ustupljena snimka da se naoružana osoba kreće Varošem, došli smo do saznanja tko bi mogao biti počinitelj tog kaznenog djela. Za sada ne možemo razgovarati o motivu jer je kriminalističko istraživanje u tijeku. Na kriminalističkom istraživanju imamo tri osobe koje nisu u vezi s izvršenjem ovoga kaznenog djela, ali ih dovodimo u vezu s drugim kaznenim djelom koje je vezano uz ovo djelo. Kada ćemo imati dodatne informacije obavijestit ćemo javnost. Ovaj događaj za sada ne možemo dovesti u vezu s obračunom među kriminalnim skupinama. Kriminalistička policija intenzivno se bavi nadzorom nad osobama i skupinama te ćemo nastaviti raditi te obuhvatiti te osobe s ciljem smanjenja kaznenih djela i elemenata nasilja, kaže Ante Matković, načelnik sektora Kriminalističke policije.

- Mogu reći da je na mjestu događaja pronađeno 36 čahura. Radi se o automatskom oružju, dodaje.

Ubojica ranije nije prijavljivao da ga reketare ili nešto slično. Matković dodaje da među tri osobe koje su na kriminalističkom istraživanju, nije nitko od članova obitelji osumnjičenih za ubojstvo.

- Sve osobe uključujući i počinitelja dolazili su u doticaj s policijom, od osobnih pretraga, pretraga domova. Na koji je način počinitelj došao do oružja, nadamo se da ćemo otkriti kriminalističkim istraživanjem.

Dodaje da počinitelj nije imao kaznene prijave vezano uz narkotike.

- Mogu reći i da nismo imali saznanja da su oštećeni prijetili počinitelju ili da je počinitelj prijetio oštećenima.

A jesu li trojica ubijenih bili ciljana meta napada?

- Vidjet ćemo kroz kriminalističko istraživanje, ne mogu vam to niti potvrditi niti opovrgnuti, dodaje Matković.

Dodaje da se ispituju navodi da je ubojica htio likvidirati ukupno šest osoba.

Na kraju konferencije za medije iz policije su komentirali činjenicu da je gradonačelnik Andro Krstulović Opara prije policije objavio da je uhićen ubojica.

U policiji tvrde da nitko od njih nije gradonačelniku dao tu informaciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.