Hrvatski radio

Radio Zadar

Ubojici roditelja 40 godina zatvora

17.05.2018.

12:20

Autor: VŠ/HRT-centar Zadar

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Na Županijskom sudu u Zadru, 20-godišnjem Tin Šunjergi - ubojici roditelja iz Čiste Velike, u vodičkom zaleđu, izrečena je nepravomoćno, jedinstvena kazna od 40 godina zatvora. Kaznu mu je izrekla predsjednica sudskog vijeća sutkinja Sandra Radanović.

Bez ikakve emocije na licu Tin Šunjerga je saslušao izricanje presude, kojom je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora. Za svako ubojstvo sutkinja Sandra Radanović dosudila mu je po 24 godine. Podrobno je obrazložila stav vijeća o većem broju otegotnih okolnosti - primjerice da je bezobzirnu osvetu planirao smišljeno, podlo i hladnokrvno, samo zato jer su mu majka Silvana i otac Marino predbacivali zbog ponašanja i određivali zabrane. To je pokazalo i psihijatrijsko vještačenje. Odnos optuženika spram roditelja do kritičnoga događaja uključivao je trajni doživljaj prikraćenosti, nerazumijevanja, neuvažavanja, zlostavljanja, te naglašenu hostilnost i mržnju prema roditeljima, navela je sutkinja Radanović. 

Dodala je kako se bezobzirna osveta očituje i u nedostatku osjećaja odgovornosti i navođenja razloga zašto je morao ubiti roditelje. Prvooptuženik u obrani opravdava svoj čin i uvjerava da nije imao drugoga načina da zaustavi prigovaranja roditelja koja je on doživljavao kao maltretiranje, istaknula je sutkinja. 

Ni nakon dvaju ubojstava, koja je počinio potpuno ubrojiv, nastavio se ponašati kao da se ništa nije dogodilo. Samo sat vremena nakon ubojstva dogovarao je rođendansku zabavu, zabavljao se, pucao iz pištolja, uživao drogu i pio po vodičkim kafićima. Svojim ponašanjem nakon ubojstva roditelja nije pokazao nijednu emociju koja bi izražavala žaljenje i tugu za roditeljima, nego se nakon počinjenja djela smijao, veselio i zabavljao s prijateljima, navela je predsjednica vijeća. 

Tin Šunjerga do pravomoćnosti presude ostaje u pritvoru. Tužiteljstvo će o žalbi odlučiti naknadno, dok će se njegov branitelj po službenoj dužnosti Karlo Surić žaliti. Po službenoj dužnosti sam ga morao pripremiti na ovakav razvoj događaja, s obzirom da je bilo predvidivo. Tako da u principu nije bilo iznenađenja, čak niti na njegovoj strani, rekao je Surić. 

Svjedok ubojstva majke, 20-godišnji Ivan Škarić, osuđen je uvjetno na godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje, zbog neprijavljivanja teškog kaznenog djela.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.