Hrvatski radio

Radio Zadar

Učenici se upoznali s biljnim i životinjskim svijetom Vlašića

17.10.2017.

09:17

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga Volim Vlašići u suradnji sa JU Natura Jadera organizirala je školu u prirodi za učenike OŠ J.Dalmatinac, područne škole iz Dinjiške i Vlašića, u Vlašićima na otoku Pagu. Učenici su obišli 3 lokacije u Vlašićima; livade, uvalu i Kvasilo koje se nalaze u ekološkoj mreži Natura 2000.

Terensku nastavu vodili su djelatnici JU Natura Jadera, Josipa Adžić, mag.geol. i Josip Brajković, čuvar prirode. 
Posebnu pozornost posvetili su Kvasilu, zamočvarenom obalnom pojasu uvale Vlašići koji ima značajnu vrijednost za očuvanje biološke raznolikosti. 
 
Učenici su, njih ukupno 15 iz obje škole, naučili da u Kvasilu imaju stanište brojne biljne i životinjske vrste a neke od njih su ugrožene i zaštićene. 
 
Tijekom obilaska učenici su počistili i otpad i odbačene predmete, najlonske vrećice, plastične boce i sl... Na taj način stekli su osnovne spoznaje o samoj prirodi, važnosti suživota a što je najvažnije organizatori su ih potaknuli na humaniji odnos čovjeka prema prirodi.
 
Učenici su nakon terenske nastave dobili zahvalnice za sudjelovanje te primjerak Herbarija gdje će moći bilježiti i čuvati brojne biljne vrste.
 
Predavanje i terenska nastava pod nazivom „Ljepota malih močvarnih staništa“ organizirana je u sklopu projekta „Priroda oko nas - biološka raznolikost Vlašića“ a do kraja projekta izraditi ćemo i postaviti oznake za mirisnu stazu, otisnuti eko razglednice sa motivom Vlašića te zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.
 
 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.