Hrvatski radio

Radio Zadar

Učeničke inovacije u skladu sa svjetskim trendovima

03.05.2017.

13:58

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Javnosti su predstavljeni novi učenički radovi : 3D hologram, brava koja se otvara otiskom prsta te električno karting vozilo. Kako se uči u praksi , i to na područjima sukladnim potrebama tržišta rada, danas su još jednom pokazali učenici i profesori zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića.

Maturant Frane Krmpotić je sa svojim kolegom Matom Burazerom iz 4.A, smjer računalni tehničar , izradio 3D hologram a na predstavljanju nam je pojasnio: 

        Evo iluzije 3d holograma koji služi za izlaganje nekog objekta, može se iskoristiti recimo u muzejima, mogu projicirati neki objekt i ljudi to mogu razgledati na taj način. Izrađivali smo ga cijelu ovu školsku godinu kroz izvannastavne aktivnosti, djelovalo nam je zanimljivo i htjeli smo malo unaprijediti naše znanje o multimediji -kaže Frane.

Danas  su novinari vidjeli i kako vozi električno karting vozilo, te kako funkcionira brava koja se otvara otiskom prsta – a sve su to profesori izradili s djecom kako ne bi sve ostalo u teoriji, ali u skladu s potrebama tržišta rada,  navodi profesor stručnih predmeta Pavo Štimac:   Primjenjujemo nove kurikulume, nova znanja se primjenjuju, pratimo sve trendove od multimedije, mreža, računalstva, obrade zvuka, slike, sve na razini svjetskih trendova... inače ste propali na tržištu, ali za te praktične stvari treba odvajati puno sredstava i puno vremena. Danas morate biti specijalist za jednu stvar i jedino tako ćete uspjeti.

Ideje i maštu učenika pretočiti u stvarnost, poticati  njihovu darovitost ali ih i pripremati za budući posao – to nam je cilj, podsjeća ravnatelj Tihomir Tomčić: Čak u pojedinim traženim zanimanjima i ne školujemo dovoljan broj učenika jer nam je takav plan upisa, ali svima dajemo znanja da ih iskoriste za svoj rad u budućnosti - navodi ravnatelj ove inovativne zadarske srednje škole. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.