Hrvatski radio

Radio Zadar

Udišemo zrak prve kvalitete

20.01.2020.

13:01

Autor: Anita Perica

Marko Dimic/PIXSELL

Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

Posljednjih dana puno se govorilo o lošoj kvaliteti zraka u Zagrebu, Puli i na drugim lokacijama stoga smo provjerili kakvo je stanje kakvoće zraka na zadarskom području. U jednoj rečenici odgovor glasi - udišemo zrak prve kategorije.

To nam je jutros potvrdila doktorica znanosti Cleo Kosanović  u Državnom hidrometeorološkom zavodu načelnica Sektora za kvalitetu zraka.

 U sklopu državne mreže za stalno praćenje kvalitete zraka, za koju je odgovoran Državni hidrometeorološki zavod, dvije mjerne postaje nalaze se na zadarskom području - jedna je u Polači, a druga na Dugom otoku na lokaciji Vela straža:

 Na lokaciji Polača mjerimo lebdeće čestice aerodinamičkog promjera 10, ozon, lebdeće čestice aerodinamičkog promjera 2,5 mikrometara i PM1 do 1 mikrometar. Na Dugom otoku mjerimo samo lebdeće čestice aerodinamičkog promjera 10.

 Dr. sc. Cleo Kosanović, načelnica Sektora za kvalitetu zraka (DHMZ), pojasnila je da tijekom 24 sata mjerenja prosjek ne smije biti veći od 50 mikrograma po metru kubnom. Što se pak tiče vrijednosti izmjerenih jutros na zadarskom području:

 Gledam upravo Polaču, lebdeće čestice, do 12,22 je najviša koncentracija što je daleko ispod granične vrijednosti to znači zrak vam je zbilja čist. Dugi otok - isto, najveća vrijednost koju ja vidim je 3,30.

 Na zadarskom području zrak je inače prve kategorije:

 Jedini gradovi koji imaju zrak druge kvalitete su Zagreb, Sisak, Slavonski Brod Kutina i Split.

 Budući da se koncentracije čestica uz ostalo mijenjaju ovisno o smjeru vjetra bura nam zlata vrijedi - potvrdila je također dr. Kosanović te podsjetila da na mrežnim stranicama DHMZ-a samostalno možete provjeriti vrijednosti kvalitete zraka na svojemu području.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.