Hrvatski radio

Radio Zadar

Udruga Antifjaka za otvorenu Europu

15.12.2015.

12:30

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Protekla dva tjedna (2. 12. – 12. 12.) Zadar su, među ostalim događanjima, obilježili i Dani sociologije: „Izbjeglička kriza“, koje je organizirao Klub studenata i studentica sociologije „Antifjaka“.

Okruglim stolovima, projekcijama filmova, slušaonom politički angažiranih bendova iz Sirije te druženjem s mirovnim aktivistom iz Nigerije Adewaleom Princeom Soniyikijem, studenti su nastojali potaknuti građane i građanke na razmišljanje o problemu izbjegličke krize koja je obilježena sustavnim kršenjem ljudskih prava na gotovo svim razinama.

Također, nastojali su ukazati i na pozitivne strane susreta s pripadnicima/ama različitih kulturoloških sredina. Studenti i studentice smatraju da je o pozitivnim aspektima susreta potrebno više i sustavnije govoriti u javnosti u cilju smanjenja ksenofobičnih i šovinističkih stavova. 

U periodu između dva okrugla stola, održane su projekcije filmova: „Bitter Lake“ (2015) Adama Curtisa, „The Patience Stone“ (2012), Atiqa Rahimia i „The Return to Homs“ (2013), Talala Derkia koje iz Udruge Antifjaka preporučuju svima koje zanimaju nedavna događanja na Bliskom i Srednjem istoku.

Za vrijeme trajanja Dana, Udruga je nastojala informirati građane i građanke o Inicijativi „Dobrodošli“ koja okuplja pojedince i organizacije civilnog društva s ciljem pružanja podrške izbjeglicama na terenu, ali i vršenja političkog pritiska na institucije Republike Hrvatske i Europske unije radi promjene restriktivnih migracijskih politika. Više o Inicijativi i mogućnosti pružanja podrške možete saznati na stranici welcome.cms.hr .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.