Hrvatski radio

Radio Zadar

Udruga Cukrići ogorčena jer HZZO ne želi uvrstiti lijek na osnovnu listu

14.07.2022.

11:18

Autor: Suzana Dražić

Odbijenica HZZO-a za lijek Baqsimi

Odbijenica HZZO-a za lijek Baqsimi

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Udruga Cukrići ogorčena je jer je HZZO odbio njezin zahtjev za uvrštavanje lijeka Baqsimi, glukagona u spreju, za dijabetes tip 1 na Osnovnu listu lijekova HZZO-a.Nakon što su Cukrići uputili otvoreno pismo, koje su prenijeli mnogi mediji, u kojem traže uvrštavanje glukagona u spreju u Osnovnu listu lijekova, dobili su iz HZZO-a negativan odgovor.Kao najvažniji razlog odbijanja HZZO je naveo cijenu lijeka, iako je cijena smanjena za četvrtinu, a udruga je prikupila više od 37.000 potpisa podrške svom zahtjevu, navodi se u priopćenju.

Cukrići i dalje smatraju da je takva odluka HZZO-a neopravdana i neargumentirana, te su priložili i dopis podrške predsjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renate Sabljar Dračevac.

Poručili su kako se nadaju da će ipak, uz sve argumente i angažman koji traje već godinu dana, glukagon u spreju uskoro biti stavljen na Osnovnu listu lijekova.

Predsjednica "Cukrića", zadarske Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Doris Bailo ne skriva razočaranje odlukom HZZO-a . Pojašnjava kako glukagon u spreju zamijenjuje  klasične injekcije glukagona: "Davanje injekcije glukagona u trenutku dijabetičke kome je komplicirano, stresno i često pogrešno i zato je glukagon u spreju nešto izrazito dobro", ističe Bailo.Doris Bailo, Udruga Cukrići u razgovoru za Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.