Hrvatski radio

Radio Zadar

Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije obilježila je svoj dan

02.12.2022.

11:40

Autor: Božidar Kolega

Željko Županović

Željko Županović

Foto: Božidar Kolega / Radio Zadar

Udruga okuplja 750 članova, a svima nam je nedostajalo malo druženja koje je dvije godine bilo prekinuto zbog korone, istaknuo je predsjednik udruge Željko Županović. 

 Arhitektonske prepreke i dalje su najveći problem njihovih članova, pa su tako Višnjik, Arsenal i Uskok jedina mjesta koja su im pristupačna za ovako velika okupljanja

Čudno je ali istinito, u gradu Zadru osoba u kolicima može samo pristupiti Muzeju antičkog stakla, drugdje ne mogu doći nigdje. Od sakralnih objekata katedrala Svete Stošije i pod navodnike , ako stave rampu u Gospu od zdravlja jer su tamo samo dvije škaline.

Željko Županović

Kad god mi kažemo da negdje nešto ne valja nije to zato što nešto kudimo nego zato da bismo ljudima pokazali da postoji jedan drugačiji način života, da ljudi imaju potrebe , a žele živjeti isto onako kako žive normalni ljudi, objašnjava Županović. Ističe ipak kako i grad i županija imaju razumijevanja za njih te dobivaju njihovu podršku.

Njihovom okupljanju nazočio je i zadarski župan Božidar Longin. Kazao je kako županija zapošljava osobe s invaliditetom te da je riječ o vrijednim ljudima.


Danas bi ja na ovaj način apelirao i drugim ustanovama i institucijama, pa i privatnim tvrtkama da zaposle invalide , da se oni asimiliraju u društvo jer kad se čovjek osjeća da je manje vrijedan to je jedan najgori osjećaj koji može biti.

zadarski župan Božidar Longin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.