Hrvatski radio

Radio Zadar

Udruga Vinum i Udruga zadarskih vinara nagradili najbolje

12.12.2021.

17:08

Autor: Radio Zadar

Advent u Zadru

Advent u Zadru

Foto: TZ Zadar / Radio Zadar

Sinoć je stručni žiri ocjenjivao eno-gastro ponudu na ovogodišnjem Adventu, a nakon zbrajanja glasova uručene su nagrade, u vidu diploma i vrhunskih vina, najboljim po kategorijama - javljaju iz zadarske Turističke zajednice : 

 Podsjetimo, ove godine nagrade su se dodjeljivale u šest kategorija i to u tri gastro te tri kategorije namijenjene pićima. Uz prigodne diplome koje je udruga Vinum podijelila najboljima, za nagradni fond pobrinula se i UDRUGA ZADARSKIH VINARA koja je nagradila najbolje ugostitelje sa vinima zadarskog kraja. Prigodno su uručena poklon vina vinarija; DEGARRA, FIOLIĆ, GLAVIĆ i KRALJEVSKI VINOGRADI. Vinari zadarskog kraja oduvijek su velika potpora raznim manifestacijama ne samo na našem području, već i na područje cijele Hrvatske te šire, a kako vidimo i sve su zastupljeniji u ponudi ugostitelja na Adventu, što je potpuno zasluženo s obzirom na sve veće osvajanje međunarodnih nagrada za kvalitetu.

Žiri je ove godine došao do odabira najboljih teže nego ikada, s obzirom da je kvaliteta iz godine u godinu, sve bolja i bolja. Međutim kako ima onih koji su se posebno istaknuli, valja ih i nagraditi, a upravo to je i bio cilj ovog ocjenjivanja.

U kategoriji najboljeg kuhanog vina zadarskog Adventa pobjedu odnosi kućica: MISTLETOE, dok su drugo i treće mjesto osvojile SLAVONSKA ČAROLIJA i CHRISTMAS NIGHT. Kuhano vino je omiljena kategorija svakog Adventa, a s obzirom na maštovitost ugostitelja u korištenju dodataka jedna i od najzanimljivijih.

Najkvalitetniju i najraznovrsniju ponudu pića zadarskog Adventa nude pak, pobjednik PICNIC WINTER HOUSE, te drugoplasirani i trećeplasirani FINGER BAR i MALA KUĆICA. Ocjenjivala se kvaliteta, ali i kvantiteta ponude svih vrsta napitaka ponuđenih na kućicama.

U kategoriji najboljeg slanog jela, dominirali su gurmanski burgeri, a najbolje jelo stiže iz kućice PICNIC WINTER HOUSE, i to Blackie burger, koji je već nekoliko godina dominantni burger Adventa. Drugoplasirana je kućica OŠTROZIMLJE sa burgerom Stills, dok je trećeplasirana LA FAMIGLIA MEETS CONGO sa burgerom La Famiglia.

U kategoriji slatkih jela, najbolje slatko jelo zadarskog Adventa odlazi kućici FINGER BAR sa tortom od sira, a drugi i treći su LORD'S HOUSE te SANTA's HOUSE, oboje sa fritulama.

Ove godine, po prvi puta su se dodjeljivale nagrade za najautohtonije jelo i najautohtoniju ponudu pića Adventa, kojima je cilj započeti postepeno graditi eno-gastro karakter i istaknuti zadarski Advent u moru ostalih Advenata.

Jednoglasna odluka žirija donijela je nagradu najautohtonije hrane u ruke MALOJ KUĆICI sa divljači u pecivu, dok je njihova široka ponuda zadarskih brendova, zastupljenih kroz ponudu pića osigurala MALOJ KUĆICI također i nagradu najautohtonije ponude pića.

Zahvaljujući činjenici da ove godine uopće nije bilo kućice sa niskim ocjenama, iz udruge Vinum poručuju kako se unaprijed vesele ocjenjivanju sljedeće godine za koje su uvjereni da će biti još naprednije, kvalitetnije, raznovrsnije, maštovitije, ali i autohtonije u smislu razvijanja lokalnog prepoznatljivog karaktera samog Adventa - navodi se u priopćenju. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.