Hrvatski radio

Radio Zadar

Udruga za autizam Zadar od Petrova očekuje ispriku

18.02.2022.

13:27

Autor: Anita Perica

default error photo

Udruga za autizam Zadar očekuje javnu ispriku čelnika Mosta Bože Petrova zbog, kako su naveli u otvorenom pismu, njegovog sramotnog medijskog istupa i uporabe termina autizam. Naime, Božo Petrov je u izjavi za N1, u kojoj komentira premijera Plenkovića, riječ autist koristio u negativnom kontekstu čime je uvrijedio i uznemirio cijelu zajednicu – kazao nam je Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam Zadar.

Na izjavu premijera Andreja Plenkovića da nijednog ministra neće maknuti, makar se oporba postavila na trepavice reagirao je Božo Petrov koji je, kako prenose mediji, za N1 rekao da ta premijerova izjava graniči sa stupidnošću. Što je on, politički autist? Ne razumijem dokle ide ta njegova bahatost – kazao je uz ostalo Petrov. Boži Petrovu ovo, nažalost, nije prvi put da riječ 'autist' koristi u pogrdnom i negativnom kontekstu – ističe Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam Zadar:

Neprimjerene izjave produbljuju krive slike o dijagnozi, protiv kojih se sustavno borimo – nastavlja Armanini ističući kako s autizmom žive 24 sata dnevno:

Nakon otvorenog pisma očekuju ispriku Bože Petrova: 

-zaključuje Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam Zadar. Ispriku od Petrova zatražila je i Inicijativa za autizam, neurodivergentne osobe, samozastupanje i kulturu različitosti .

Do zaključenja ovog priloga nismo uspjeli kontaktirati Božu Petrova. Pokušali smo i preko glasnogovornice koja nam je rekla da je Petrov danas zauzet obvezama u Hrvatskome saboru.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.