Hrvatski radio

Radio Zadar

Udruzi Porat 600 000 kuna

13.11.2017.

13:14

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo zdravstva te Ured za suzbijanje zlouporabe droga odobrili su Udruzi Porat 600 000 kuna za 4 projekta s područja prevencije nasilja, resocijalizacije liječenih ovisnika i smanjenja štete koji će udruga provoditi u 2018.

Cilj projekta Pozitiva je prevencija svih oblika nasilja i jačanje vještina nenasilnog rješavanja sukoba te prihvaćanja različitosti :

Radimo ga u partnerstvu s Domom za odgoj djece i mladeži, imamo radionice za djecu , imamo online savjetovanje , imamo kyudo streličarstvo  organizirali smo kod njih u domu  i imat ćemo jahanje gore na Bilom Brigu, na neki način  će im to biti nagrada.  

objašnjava predsjednik udruge Siniša Kabić Peters. Projekt Uključi se liječenim ovisnicima omogućuje besplatno školovanje u suradnji s Pučkim otvorenim učilištima Zadar i procesor te zapošljavanje. Poslodavci međutim i dalje teško zapošljavaju bivše ovisnike.

Valjda je takav mentalitet u Zadru. Sve to zvuči kao super ali kad vi pokucate na vrata i kažete da li biste vi bili voljni – radije ja ipak ne bi.

kaže Anita Žilić Tikulin.  Poslodavci su nedovoljno informirani smatra Siniša Kabić.

Oni se mogu kod nas informirati. Krivo mi je zato što godinu dana oni mogu imati radnika kojeg mogu u to godinu procijeniti i odlučiti kasnije. A u godinu dana s jednim liječenim ovisnikom će vidjeti sve. Praktički ništa ne gube.  

Udruga je dobila sredstva i za projekt Minus virus kojim se podjelom i zamjenom šprica, savjetovanjem i čišćenjem okoliša od infektivnog otpada nastoji smanjiti rizik od infekcije hepatitisa B i C i HIV-om. Četvrti projekt je  Pola dana s nama u kojem udruga Porat  nudi usluge poludnevnog boravka uz psihosocijalnu pomoć i podršku za liječene ovisnike o drogama i članove obitelji liječenih ovisnika.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.