Hrvatski radio

Radio Zadar

Ugostitelji lakše posluju

27.08.2013.

15:21

Autor: lm

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Snižena stopa PDV-a od 10 posto zadarskim je ugostiteljima uvelike olakšala poslovanje i omogućila nova ulaganja. Iako su loše vremenske prilike proteklih dana prepolovile zaradu, ugostitelji su zadovoljni i očekuju dobru posezonu.

Zadarskim ugostiteljima je smanjenje stope PDV-a omogućilo da lakše dišu. Razliku u cijeni, odnosno zaradu, prelili su točno u ono za što se zalagalo Ministarstvo turizma donoseći ovu mjeru, a to je investicija u uređenje objekata ali i mnogo važnije - u nova radna mjesta. Evo razmišljanja nekih od ugostitelja:

" Slijedom toga sam i uložio u taracu, uposlio troje više ljudi, tako da mi se na takav način poklopilo da mi je spas, tako da sam na određeni način kompenzirao taj pdv."

" Meni je značajno pomoglo zato što jednostavno taj novac koji nije uzet za pdv uložio u zapošljavanje još jednog radnika. Neću biti prisiljen zatvoriti drugu smjenu preko zime."

 

" Sad se nadamo ovim gostima koji imaju više vremena, više novaca, to su uvijek bili kvalitetniji gosti, jahtaši, koji više troše. Ako bude lijepo vrijeme bit će još posla. "

Iako se zarada zbog loših vremenskih prilika proteklih dana prepolovila, ugostitelji su zadovoljni i ovu sezonu ocjenjuju boljom od prošlogodišnje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.