Hrvatski radio

Radio Zadar

Ugostitelji: Smanjiite stopu PDV-a na 10%

27.11.2015.

12:26

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Smanjenje stope poreza od 13 na 10% za ugostiteljstvo, povećanje praktičnog dijela obrazovanja, smanjenje papirologije – neki su od glavnih zahtjeva ugostitelja iznesenih na nedavnom Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika.

Što bi donijelo smanjenje porezne stope predsjednik zadarske Obrtničke komore Stipe Knežević objažnjava:

Bit ćemo još konkurentniji, moći ćemo više ljudi upošljavati, a i sigurno investirati u svoje ugostiteljske objekte, kako bi se to sigurno nadoknadilo. Ne bi se bezveze trošio taj novac nego bi se ulagalo u svoje obrte, u ljude, tako da bi taj novac opet dospio u proračun Hrvatske. 

Ugostitelji traže da čak 70 % obrazovanja za kuhare i konobare bude praksa. Trenutačno imaju samo 182 sata prakse u svojem naukovanju navodi Stipe Knežević:

Znači jedan dan u tjednu. Pa to je ništa. Što može naučiti za taj jedan dan u tjednu.  Inzistirali smo da to bude 900 sati, znači 75-80 % škole bude praktikum.

Također se traži da se prilikom provedbe inspekcijskih nadzora, za greške koje se prvi put uoče, ne provode represivne mjere. Ugostitelji traže i jednostavan način povremenog zapošljavanja:

Kao što je praksa u poljoprivredi sa vaučerima, i ribarstvu. Kad ti navečer imaš 3-4 sata, ili imaš neki pir, da možemo uzeti vaučer i na to platiš sve obveze, gradu, županiji, toj osobi, a i prema državi. 

Ugostitelji traže i priznavanje troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu, smanjenje nepotrebnih administrativnih poslova, te da se ugostiteljskoj djelatnosti omogući plaćanje poreza na dohodak u paušalnom iznosu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.