Hrvatski radio

Radio Zadar

Ugostitelji traže hitno smanjenje PDV-a na 13 posto

06.07.2019.

11:29

Autor: HRT Radio Zadar/HINA

Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Ministar financija Zdravko Marić najavio da je četvrtu godinu zaredom okupio radnu skupinu koja će pročešljati porezne propise i predložiti dodatno porezno rasterećenje koje će početi u siječnju iduće godine.

Istodobno ugostitelji su zatražili hitno smanjenje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljstvu s 25 na 13 posto, piše Večernji list.

Pritisak iz te branše dodatno će se pojačavati nastave li se teškoće s radnom snagom i budu li prihodi u turizmu manji nego što su zamislili, ističe dnevnik.

Domaći je turizam posljednjih godina pobrao vrhnje zbog sigurnosnih i ostalih problema koje su imale konkurentske turističke zemlje, no Mediteran se iznova vraća u igru čijim niskim cijenama domaći ugostitelji ne mogu konkurirati pa traže pomoć države.

Hoće li osim smanjenja opće stope s 25 na 24 posto, koje je već ugrađeno u zakon, biti i drugih promjena koje bi uključivale prebacivanje neke grupacije u povlaštenu poreznu stopu, nitko sad ne može reći, navodi Večernji list.

Ministar financija Zdravko Marić uglavnom se ne uključuje u javnu raspravu te svoje zamisli pušta na kapaljku, a postigao je čak i to da se ne zna tko su članovi radne skupine na čije se savjete oslanja.

Popis želja nije malen, osim ugostitelja želje su dosad iznosili i drugi.

Sindikati traže vraćanje neoporezivog toplog obroka, SDP bi povećao neoporezivi dio plaće s 3800 na 5000 kuna, poslodavci smanjili obvezu plaćanja bolovanja na samo 15 umjesto 42 dana, što bi za njih bilo golemo rasterećenje, podsjeća dnevnik.

Hrvoje Šimović, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ističe da prostor za intervenciju uvijek postoji, ali ta bi preraspodjela bila znatno drukčija kad bi se u igru vratio porez na nekretnine, što je u ovom trenutku izvan svih planova.

Kad je riječ o PDV-u, taj porezni stručnjak podsjeća da je u povlaštenom poreznom tretmanu svatko tko može primjenjivati sniženu stopu PDV-a u odnosu na poduzetnike koji primjenjuju opću stopu, piše Večernji list.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.