Hrvatski radio

Radio Zadar

Uhićen zbog ubojstva civila u studenom 1991.

08.03.2019.

12:47

Autor: Vladimir Šetka

Uhićen zbog ubojstva civila u studenom 1991.

Uhićen zbog ubojstva civila u studenom 1991.

Foto: - / -

Policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe kriminalističke policije PU Zadarske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvima u Zadru i Splitu dovršili su kriminalističko istraživanje povodom počinjenog ratnog zločina u Lišanima Ostrovičkim.

Prijavljenoga 50-godišnjaka se sumnjiči da je postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kako neslužbeno doznajemo riječ je o Miroslavu Mačku iz susjednoga mjesta Ostrovice, koji je u zločinu pomogao tada 28-godišnjem Milanu Mačku. Uhićen je jučer u svojoj kući, gdje je živio zadnjih nekoliko godina nakon povratka iz Srbije, kamo je otišao tijekom VRO Oluja. 

Policija ga, naime, sumnjiči da je kao tada 22-godišnji pripadnik srpskih paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine, zapovjednik voda  bataljuna za intervencije TO Benkovac u činu potporučnika krajem mjeseca studenog 1991. godline zajedno s tada 28-godišnjim pripadnikom paravojnih postrojbi  s ciljem pljačke napuštene imovine,  naoružan vatrenim oružjem - poluautomatskom puškom tzv. Papovkom, došao u privremeno okupirano susjedno mjesto Lišane Ostrovičke, a koje je bilo naseljeno isključivo hrvatskim stanovništvom. Ispred ulaza u kuću su zatekli tada 73-godišnjeg mještanina, civila Marka Ćurčiju koji je među posljednjima ostao u selu. Odmah ga je 28-godišnjak verbalno napao i prijetio mu da će ga ubiti, te je tada zatražio od osumnjičenog 22-godišnjaka da mu da pušku kojom će ubiti 73-godišnjeg mještanina. Osumnjičeni mu je tada predao pušku s kojom je 28-godišnjak mještanina izveo dvorišta natjerao da krene prema polju. gdje mu je s udaljenosti od oko desetak metara ispalio jedan hitac u glavu u predjelu čela, od kojeg je na mjestu smrtno stradao.

Cijelo to vrijeme 22-godišnjak je bio uz 28-godišnjaka te u ni jednom trenutku nije poduzeo ništa kako bi ga spriječio da njegovom puškom ubije civila,  predajući mu vatreno oružje bez ustezanja i protivljenja, ne pokušavajući ga spriječiti u ubojstvu. Nakon ubojstva, tijelo su ostavili na mjestu ubojstva te nastavili s pljačkom imovine napuštenih kuća sve do večernjih sati.

Posmrtni ostaci stradaloga mještanina su 21.11.1991.  godine s područja tadašnje Općine Benkovac prevezeni s mjesta ubojstva i na mjesnom groblju u Lišanima Ostrovičkim.

Dakle. 50-godišnjaka se sumnjiči da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata, oružanog sukoba odnosno okupacije, drugoj osobi s umišljajem pomagao i sudjelovao u ubijanju nezaštićene civilne osobe koja ne sudjeluje u oružanom sukobu, te je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenoga djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva  priveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave Splitsko-dalmatinske

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.