Hrvatski radio

Radio Zadar

Uhićena banda preprodavača kokaina

29.02.2016.

11:59

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odjel kriminaliteta droga PU zadarske i PNUSKOK-a, u suradnji s austrijskom, njemačkom i nizozemskom policijom, na području Hrvatske, Austrije, Njemačke i Nizozemske proveli su višemjesečno koordinirano međunarodno kriminalističko istraživanje krijumčarenja kokaina, pod kodnim nazivom DUNAV.

Tijekom istraživanja utvrđena je sumnja kako je 66-godišnji hrvatski državljanin zajedno sa 63-godišnjim hrvatskim državljaninom, organizirao krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Nizozemsku, gdje su prokrijumčareni kokain skrivali u tajnom skladištu 62-godišnjeg hrvatskog državljanina u blizini Rotterdama. Iz tog skladišta kokain su distribuirali preprodavačima u Austriji, Hrvatskoj i BiH.

Njih se sumnjiči da su, tijekom prošle godine, u 12 navrata  nabavili i prodali oko 34 kg kokaina, od čega je u 6 odvojenih zapljenana području Hrvatske,  Austrije, Njemačke i Nizozemske zaplijenjeno oko  7.7 kg kokaina.

Tijekom provođenja KI „DUNAV“, na području RH,  Austrije, Njemačke i  Nizozemske do sada je uhićeno  ukupno 13  osoba i to:

6 hrvatskih državljana (uz naprijed navedenu trojicu uhićeni su još 55 godišnjak i 41 godišnjak  te 46 godišnjak s područja BiH), 

5 državljana  Austrije

2 državljanina Srbije

Ulična vrijednost preprodane droge se procjenjuje na najmanje 1.360.000 eura tj. 10.336.000 kuna.

Također, tijekom uhićenja navedenih osoba, uz drogu kokain, pronađena je i oduzeta veća količina novca za koji se sumnja da je pribavljen preprodajom kokaina kao i poslovna dokumentacija koja se dovodi u vezu s pranjem novca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.