Hrvatski radio

Radio Zadar

Uhvaćeni u prekršaju : Od glisera do motorne jahte

31.07.2019.

15:01

Autor: Filip Buzov

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Duž Jadrana od ranog jutra provodi se pojačana akcija nadzora "Sigurna plovidba." Na zadarskom području provedbu akcije pratili smo u Pašmanskom kanalu, gdje su prekršitelji najčešće uhvaćeni u glisiranju.

Kazne za glisiranje preblizu obali kreću se od tisuću pa sve do 15 tisuća kuna, a kao najčešći razlog prekršitelji navode - nepažnju.

Vrlo brzo nakon što smo isplovili iz biogradske luke sa djelatnicima tamošnje ispostave Lučke kapetanije, radar hvata gliser Slovenca koji je držao gas na nedopuštenih 17 čvorova na udaljenosti malo većoj od 200 metara od obale. Kazna tisuću kuna, no nije lakši novčanik - glavni razlog glavobolje našeg stalnog gosta iz Ptuja: Znam da tu ne smijem, imam dva instrumenta ispred sebe,još sam i znao za današnju akciju, govorimo u srijedu je akcija 

Na glisere smo svi navikli, pa je poseban prizor kada se u prekršaju uhvati 17 metara duga motorna jahta vlasnika iz Austrije. Lučki kapetan iz Biograda Damir Santini: Ona je išla unutar ovoga područja 150 do 300 metara nedozvoljenom brzinom kraj plaže Soline, i zbog toga je kažnjena.

Jutro nije dobro počelo i za jednog domaćeg gosta iz Jastrebarskog, no i on bez pogovora prihvaća kaznu : Kaznu sam dobio za brzinu, držim se pravila, stvarno nisam znao za ovo pravilo od maksimalno 10 čvorova u ....

Iz priopćenja:

Pojačan pomorski promet hrvatskim dijelom Jadranskoga mora razlog je održavanja sveobuhvatne koordinirane akcije, s ciljem demonstriranja operativne spremnosti i učinkovitosti nadležnih službi resornoga Ministarstva i kapetanija. Kroz preventivno djelovanje prema svim sudionicima u pomorskom prometu koji upravljaju raznim tipovima plovila, ukazat će se i na nužnost poštivanja sigurnosnih propisa tijekom plovidbe morem, posebno u nadzoru primjene pomorskih propisa iz sigurnosti plovidbe.

Prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.