Hrvatski radio

Radio Zadar

Ukidanje prireza, obuzdavanje poludivljeg turizma, KK Zadar... Čime će se baviti političari od rujna?

24.08.2022.

12:14

Autor: Filip Matijević

Narodni trg i Gradska uprava

Narodni trg i Gradska uprava

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Poskupio je javni gradski prijevoz, veće račune najavljuje Vodovod, skuplje ćemo plaćati električnu energiju, a vrtoglavi rast cijena u trgovinama već je opjevan...

Može li Grad pomoći Zadranima u još jednoj neizvjesnoj i skupoj jeseni? Zasigurno ćemo već na prvoj sjednici Gradskoga vijeća grada Zadra svjedočiti pozivima da se prirez ukine ili smanji. Još prošloga ljeta na to su pozivali SDP-ovi vijećnici, dok je nezavisni Enio Meštrović najavljivao postupno smanjivanje prireza. Ni jedno ni drugo se nije dogodilo.


A i sa i bez tog novca, gradska blagajna je sve neraspoloženija za financiranje posrnulog kluba s Višnjika. Košarkaški klub Zadar je - laički rečeno - HDZ predao na upravljanje Meštroviću i Anti Rubeši. Novca ponovno nema, a zaziva se isto rješenje kao i toliko puta dosad:

Vraćanje tog kredita će biti najtransparentije jer ćemo tražiti da se proračun koji ide KK Zadru umanji za 500.000 kuna godišnje i da se tim novcem vraća taj dugoročni kredit

Ante Rubeša, predsjednik Nadzornog odbora KK Zadra

Davanje novca i funkcioniranje sportskog ponosa grada svakako će biti jedno od glavnih pitanja temeljem kojih će se krojiti djelovanje u Gradskom vijeću tijekom jeseni, ali pred gradskim čelnicima i vijećnicima naći će se pojavnost koja je još važnija za funkcioniranje grada – turizam. Turizam koji već godinama u ovakvoj verziji trpimo jer nemamo snage za bolje, ali je samo pitanje dokad će se on ovakav, destruktivan i poludivlji odvijati: 


Slijedi analiza svega prihvatljivog i manje prihvatljivog uočenog u ovoj turističkoj sezoni, a kako bismo za sljedeću donijeli izmjene s ciljem stvaranja ugode i sugrađanima i našim gostima.

Robertino Dujela, gradski pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša

Kada ranije spomenutom dodamo niz projekata koji se odvija i podrazumijeva probleme i nesavršenosti, a na čelu s aglomeracijom – očito je da je pred gradonačelnikom Brankom Dukićem i ostalima vruća politička jesen. Jesen u kojoj će Dukić i dalje imati, nazovimo je tako, manjinsku vladu koja će za svaku odluku morati dobiti ruku nekog iz redova nezavisnih, SDP-a, Akcije mladih ili DP-a.


Skupa je to i iscrpljujuća misija za koju, čini se, građani imaju vrlo malo sluha. Zato vjerojatno gotovo nikome u Gradskome vijeću nije u interesu testirati volju građana novim izborima. Vjerojatnije je da će svi, teškim temama usprkos, dati sve od sebe da odrade mandate do kraja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.