Hrvatski radio

Radio Zadar

Ukidanje Županije ili teritorijalni preustroj ne dolaze u obzir

15.04.2016.

15:47

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naša se županija nalazi na petom mjestu po ukupnom prihodu po glavi stanovnika, te je među županijama koja je zabilježila najveći rast prihoda po stanovniku u posljednjih 15 godina - kazao je župan Stipe Zrilić.

Svečanom sjednicom Županijske skupštine proslavljen je Dan Zadarske županije. Sa svečanosti je poslana poruka kako moguće ukidanje Županije ili teritorijalni preustroj ne dolaze u obzir. Zadarska županija opravdala je svoje postojanje. Jedna je od rijetkih koja je po indeksu razvijenosti iznad nacionalnoga prosjeka. Broj nezaposlenih kontinuirano pada, a zaposelnih raste, ističe župan Stipe Zrilić:

Naša se županija nalazi na petom mjestu po ukupnom prihodu po glavi stanovnika, te je među županijama koja je zabilježila najveći rast prihoda po stanovniku u posljednjih 15 godina.

Zato ne čudi da je županijska nagrada otišla i u ruke gospodarstvenicima-izvoznicima. Goran Markulin, direktor Cromarisa:

Konkretno, u slučaju marikulture, mogu istaći mišljenje Cromarisa da je Zadarska županija jedan ogledni primjer načina na koji lokalna samouprava nastoji i uspijeva pomoći razvoju poslovnoga sektora.

Zato treba zadržati postojeći ustroj države, smatraju izaslanik predsjednice, potpredsjednik Sabora Ante Sanader i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta:

Ne dolazi u obzir nikakvo prekrajanje Županija, postojećih, jer nakon 23 godine imamo rezultate i možemo odgovorno tvrditi da su ove županije ispunile svoj cilj. Zato žemo se mi i znanstvenim i gospodarskim i stručnim i političkim argumentima suprotstaviti eventualno bilo kojem pokušaju ukidanja Zadarske županije ili bilo kojem preustroju u kojemu ovaj kraj neće imati sjedište administrativno kao što ima sada.

Zato i ministar zdravlja Dario Nakić najvljuje ponovni povratak bolnica pod okrilje županija. Užurbano se radi i na konačnom dovršetku poliklinike.

Neću govoriti o datumima, jer svaki puta dosada smo imali nekakve raznorazne otklone od toga ali ja se nadam, do kraja ove godine da bi ipak ti radovi ako ne budu u potpunosti završeni barem mogli biti skoro gotovi.

Zadarska županija može se pohvaliti još jednim lijepim podatkom - jedna je od rijetkih gdje se više doseljava, nego odseljava.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.