Hrvatski radio

Radio Zadar

Ukinuti sezonski prijelazi Sali i Božava, ostaje međunarodni prijelaz u Gaženici

07.01.2023.

16:38

Autor: V. Šetka

Gužva u luci Gaženica

Gužva u luci Gaženica

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Nakon 1. siječnja i ulaska Hrvatske u šengenski prostor ukinute su granične kontrole na kopnenim i pomorskim prijelazima prema ostalim državama koje su također dio "šengena". Zbog toga su od 2. siječnja ukinuta i dva sezonska pomorska granična prijelaza na zadarskom području - u Božavi i Salima na Dugom otoku.


Isto kao i na cestovnim graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom, i putnici koji u Hrvatsku dolaze morskim putem iz Italije oslobođeni su granične kontrole. No to ne znači da je ukinut međunarodni granični prijelaz u luci Gaženica, kaže nam načelnik Postaje pomorske i aerodromske policije Romano Landeka: 


Osobe neovisno o državljanstvu koje se nalaze na plovilu za sport i razonodu koje dolaze iz ili odlaze prema luci u državi članici schengenskog područja ne podliježu graničnoj kontroli i mogu ući u luku koja nije granični prijelaz, osim u slučajevima kada se analizom rizika utvrdi da je kontrola u pojedinim slučajevima potrebna odnosno neophodna - navodi Landeka.A plovila koja u naše vode stižu iz trećih zemalja, primjerice Albanije ili Crne Gore dužna su uploviti isključivo u luku gdje je otvoren međunarodni granični prijelaz za promet putnika. A što je s putnicima na trajektima između Zadra i primjerice Ancone: 


                  Granična kontrola na linijskom trajektnom prometu između te dvije zemlje se neće obavljati. Putnici su dužni imati sa sobom identifikacijske dokumente u bilo kojem trenutku neovisno gdje se nalaze, a u slučaju kontrole od strane policijskih službenika dati na uvid osobne podatke. 


No, to ne znači da pomorski policajci neće imati posla kada je riječ o kontroli putnika i plovila: Policija će na nesustavnoj osnovi kontrolirati ukrcaj i iskrcaj osoba na trajekt koji prometuje za Italiju radi sprječavanja sekundarnih kretanja migranata i drugih oblika krijumčarenja. Prisutnost policije će biti konstantna - podsjeća načelnik Postaje pomorske i aerodromske policije Romano Landeka. 


Nakon cestovnih i pomorskih graničnih prijelaza, šengenska pravila od ožujka će se primjenjivati i u međunarodnim zračnim lukama.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.