Hrvatski radio

Radio Zadar

Ukoliko politička kriza eskalira EU nam može blokirati fondove

09.06.2016.

12:37

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Konferenciju je trebao otvoriti ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić, no nije se pojavio. Na pitanje hoće li kriza vlasti utjecati na europske projekte, njegov pomoćnik Dragan Jelić rekao je da će se dogovoreni projekti provesti, no da nas EU može blokirati ako se kriza nastavi.

Kako se ističe u prvoj polovici godine uplaćeno nam je preko 500 milijuna eura i to za projekte koji su u tijeku i koji će biti završeni do kraja godine. Izdvajamo projekte za našu županiju koje najavljuju iz Uprave vodnog gospodarstva pri Ministarstvu poljoprivrede. Djelatnica Karmen Cerar: 

       Projekt aglomeracije Nin - Privlaka - Vrsi, zatim projekt Zadar nadogradnja zajedno s Diklom -Kožino - Petrčane, projekt Sukošan - Bibinje. Svi su to projekti u nekoj završnoj fazi pripremljenosti i treba im još koračić da budu spremni da apliciraju, navodi Cerar.

Pomoćnik ministra Dragan Jelić kaže i kako su po dolasku u Vladu i ministarstvo zatekli dosta loše stanje, te da je od deset milijardi eura, koliko imamo na raspolaganju, tek oko jedan posto bilo povučeno. Sada se to dosta poboljšalo :

            Manjih problema je bilo oko ex-anti uvjetovanosti, znači nekih stvari koje moramo napraviti do 31.12 ove godine da bi nastavili povlačiti sredstva iz EU, ali ako neke stvari ne napravimo Unija nam može blokirati sredstva. Znači nije vezano uz projekte nego to su razni strateški projekti , zakoni i sve to što treba donijeti, tako da bismo tu mogli imati probleme ako se Sabor raspusti, ako ne bude Vlade. Što se samih projekata tiče, onih koji su u provedbi, koji se pišu, koji se predaju, svi oni prijavitelji ne moraju se brinuti, oni idu svojim tijekom - poručuje Jelić.

Dvodnevna konferencija na temu povlačenja sredstava iz fondova Europske Unije u okviru vodnokomunalnih djelatnosti (javne vodoopskrbe i odvodnje )i komunalnog gospodarstva (održavanje čistoće i gospodarenje otpadom) održava se u hotelu Donat, organizator je Inženjerski biro u suradnji s Hrvatskim vodama i Udruženjem komunalnog gospodarstva pri HGK te Grupacijom centara za gospodarenje otpadom.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.